Top 10 tari unde vanatoarea e un sport sangeros

Din sursa de hrana, vanatoarea s-a transformat, in ultimii zeci de ani, intr-un sport si, mai ales, o distractie.

Acest mod de petrecere a timpului liber este accesibil oamenilor foarte bogati, pentru ca vanatoarea este un sport scump.

Tarile care permit uciderea anumalelor salbatice pe teritoriul lor obtin, pe aceasta cale, sume urise. In fiecare an, in intreaga lume peste patru milioane de animale sunt ucise in actiuni de vanatoare legale sau ilegale – braconaj.

 

Cifra de afaceri: milioane de dolari pe an

De exemplu, in Africa de Sud, “o partida legala de ucis lei il costa pe vanator circa 50.000 de dolari. Vanatoarea este o afacere care aduce Africii de Sud multe milioane de dolari anual si peste un milion de animale sunt ucise an de an”, explica directorul rezervatiei Lionsrock, dr. Amir Khalil.

Intrucat guvernul de la Johannesburg nu doreste sa interzica vanatoarea, animalele pot fi salvate doar in rezervatii. De exemplu, Lionsrock are o suprafata de 1240 de hectare, pe care traiesc circa 500 de animale – lei, tigri si leoparzi.

Pe internet, un site specializat in turism a publicat un clasament al primelor zece tari care castiga bani de pe urma vanatorii legale. Autorii studiului prezinta vanatoarea drept “un sport extrem de popular in Africa si America, precum si o sursa majora de venit pentru tarile acestor continente”.

1. Tanzania

Tanzania, o tara cu parcuri nationale foarte frumoase, este socotita „paradisul african al vanatorilor” si principala destinatie pentru vanat din intreaga lume. In Tanzania se afla „The Selous Game Reserve”, considerat cel mai vast parc de vanatoare din lume. Acolo se vaneaza lei si bivoli, precum si animale exotice mai putin cunoscute, cum ar fi antilopele Sitatunga si Gerenuk.
 

2. Mozambic

O tara cu paduri dese, mlastini si palmieri ocupa locul doi in acest top al destinatiilor cautate de vanatori. Aici sunt ucisi lei, leoparzi, bivoli, elefanti si crocodili.

3. Africa de Sud

Africa de Sud este preferata de vanatorii de lux, care pot ajunge aici din orice colt al lumii. Cel mai cunoscut domeniu de vanatoare este Kruger National Park. Aici se vaneaza bivoli, elefanti, lei, antilope Nyala si rinoceri albi.

4. Namibia

Este o tara preferata de vanatorii europeni, si mai recent, si de americani. Animalele vanate aici sunt elefantul, leul, bivolul, leopardul si rinocerul.

5. Muntenegru

Muntenegrul este prezentata drept „o tara mica din sud-estul Europei”, cu peisaje naturale „relativ nealterate”. Autoritatile permit vanarea unor specii de pasari precum prepelitele si ratele salbatice, dar si a mistretilor, ursilor, iepurilor, lupilor si caprelor-negre.

6. Belarus

Aceasta tara este favorabila vanatorii si pescuitului intrucat are un relief plat, lacuri nepoluate si mlastini, iar 40% din teritoriul tarii este acoperit de paduri. „Animalul national este bizonul european (zimbrul – n.n.), foarte tentant pentru vanatori”. Se mai vaneaza cerbi, lupi si mistreti.

7. Cambodgia

Guvernul acestei tari a interzis vanatoarea in anul 1954, dar a anulat aceasta restrictie in anul 2009. Acum se organizeaza expeditii in jungla pentru a se ucide elefanti, reptile si diferite specii de pasari.

8. Canada

Aceasta tara americana ofera regiuni ideale pentru vanatoare si pescuit. In statul Ontario se vaneaza caprioare si pasari salbatice, iar in Newfoundland cerbi Caribou si iepuri. O provocare extrema este o expeditie in nordul Canadei, unde se vaneaza vulpi arctice si chiar balene.

9. Argentina

Argentina este o tara cu una dintre cele mai bine organizate industrii ale vanatorii. Ca urmare a apropierii sale de Antarctica, in Argentina migreaza multe specii de mamifere si pasari. Sunt vanate mai multe specii de porumbei salbatici, precum si mamifere cum ar fi antilopa, puma si bivolul.

10. Uruguay

Aceasta tara, vecina cu Argentina, este cautata pentru rate si porumbei salbatici, precum si pentru o serie de pesti de apa dulce.

In majoritatea tarilor din "top 10", vanatoarea legala este insotita si de braconaj, iar autoritatile incearca sa combata acest ultim fenomen.

De exemplu, Parcul National Kruger, situat la granita dintre Republica Sud-Africana si Mozambic, a ajuns sa fie pazit de armata sud-africana, pentru a asigura protectia rinocerilor.

Echipele de braconieri sunt la randul lor organizate ca niste armate ilegale, dotate cu masini, statii radio, aparate GPS si armament ultramodern.

Coarnele de rinocer sunt livrate mai ales pe piata din Extremul Orient, unde se considera, nejustificat,  ca pulberea din corn de rinocer are proprietati afrodisiace sau ii poate vindeca pe bolnavii de cancer.

 

O partida in Romania costa pana la 10.000 de euro

Romania nu se afla pe lista primelor zece tari atractive pentru vanatoare, dar ea exista totusi pe harta destinatiilor cinegetice – inclusiv pentru braconaj.

„In Romania sunt vanati ilegal mai ales ursii si lupii”, ne-a declarat Ioana Dungler, directorul de proiecte internationale al organizatiei Vier-Pfoten. Potrivit acesteia, vanatoarea in Romania a devenit o afacere bine organizata, in care participantilor straini li se ofera, contra cost, „tacamul complet – dame de companie, ursi, hoteluri de lux”.

O partida „completa” de vanatoare de urs in Romania poate costa pana la 10.000 de euro. Ioana Dungler critica si actiunile de „vanatoare in tarc”, cum este cea organizata anual pe domeniul de la Balc (judetul Arad).

„Daca vanatoarea este socotita un sport, ea ar trebui sa se desfasoare cu arme egale pentru vanator si pentru vanat. O partida de vanatoare in tarc este legala, dar profund imorala”, considera reprezentanta asociatiei Vier Pfoten.

Mihai Diac
 

spot_img

Ultimele știri