Suprafetele de culturi OMG din Romania au scazut cu 75% in 2010

Suprafata cultivata cu porumb MON 810, singura planta modificata genetic autorizata in Romania, a scazut dramatic in 2010 fata de 2009. Daca, potrivit datelor Centrului de Informare asupra OMG, suprafetele cultivate cu OMG in 2009 s-au intins 3.243,52 hectare, anul trecut acestea s-au restrans la 822,6 hectare in 2010.

Aceeasi organizatie arata ca aceste suprafete s-au micsorat semnificativ in tot spatiul comunitar si aduce ca argument cifrele oficiale ale UE, care arata ca, in 2010, suprafetele cultivate cu porumb modificat genetic din Uniunea Europeana au scazut cu 13% in comparatie cu 2009.

Cifrele furnizate de Centrul de Informare arata ca, anul trecut, suprafata cultivata cu OMG, in tara noastra, a scazut cu trei sferturi. Judetele in care, in 2010, a fost cultivat MON810 sunt Arad, Cluj, Buzau, Braila si Calarasi.

„In Uniunea Europeana, cel mai accentuat declin in cultivarea terenurilor agricole cu OMG s-a observat in Romania, -75% in comparatie cu 2009, si in Republica Ceha, -28% in comparatie cu 2009. Organizatia Internationala de Promovare a Biotehnologiei Vegetale (ISAAA) a raportat si in 2009 o scadere de 12% in UE, comparativ cu 2008”, a declarat pentru „Green Report” Ramona Duminicioiu, presedinta Centrului de Informare asupra OMG.

Intr-un comunicat dat publicitatii ieri, Greenpeace afirma ca datele ISAAA ar trebui sa confirme ca agricultorii europeni renunta la culturile modificate genetic, urmand opozitia publica din UE fata de OMG.

“Datele europene prezente arata ca plantele modificate genetic sunt un esec atat in camp, cat si pe piata. Agricultorii si consumatorii nu inghit propaganda industriei. Plantele modificate genetic nu sunt mai productive si sunt mai putin rezistente la conditii climatice extreme decat culturile conventionale”, a declarat consilierul pe politici agricole al Greenpeace, Stefanie Hundsdorfer.

ISAAA a dat ieri publicitatii un raport in care se arata ca 48% din culturile de organisme modificate genetic (OMG) se afla in tarile in curs de dezvoltare si sustine ca suprafetele din aceste tari au crescut in 2010 cu 10%, potrivit site-ului francez „20 minutes”.

Mihaela Pavnutescu
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri