Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Otravuri din vopseaua de par si antiperspirante, pe lista chimicalelor ce vor fi interzise in UE

Mai multe substante toxice prezente in produse de larg consum, solventi, adezivi, produse de curatare sau vopseluri ar putea fi folosite in curand doar cu autorizatie speciala pe teritoriul UE, deoarece sunt cancerigene si afecteaza sistemul reproducator.

Agentia Europeana pentru Produse Chimice a supus dezbaterii publice sapte substante cu risc asupra sanatatii, care ar putea fi incluse pe lista substantelor de foarte mare risc. Pana pe 7 aprilie, dezbaterea este deschisa pe site-ul agentiei, iar oricine poate comenta pe tema limitarii uzului acestora.

“Folosirea in exces a produselor care contin aceste substante, cum sunt vopselurile de par, este daunatoare, desigur. Toate sarurile de metale liposolubile se absorb, iar atunci utilizatorii sunt expusi riscului de cancer sau altor afectiuni. Este foarte bine ca UE interzice aceste substante, se pot gasi inlocuitori pentru majoritatea”, a declarat medicul toxicolog Radu Macovei, directorul spitalului Floreasca.

Chiar daca cea mai mare parte a populatiei nu intra in contact asa des cu aceste substante, folosite mai mult in industrie, acestea reprezinta un risc mare pentru muncitorii care lucreaza cu ele.

Clorura de cobalt, prezenta vopseluri de par si antiperspirante, poate cauza cancer daca este inhalata, poate afecta fertilitatea si este suspectata ca ar cauza defecte genetice. De asemenea, poate provoca alergii la inhalare sau in contact cu pielea si este toxica pentru biodiversitatea acvatica, cu efecte adverse de lunga durata. Potrivit unei analize a Agentiei Europene pentru Produse Chimice, clorura de cobalt indeplineste toate criteriile pentru a fi considerata o substanta de mare risc.

Exceptiile pentru care se va permite utilizarea acestei substante sunt procesele chimice industriale de fabricare a textilelor, instrumentelor de taiat, a unor adezivi si in sinteza vitaminei B12.

In UE exista cinci fabrici in care se produce clorura de cobalt: doua sunt in Franta, una in Belgia, una in Marea Britanie si inca una in Finlanda.

Estimativ, in UE se folosesc anual, in medie, 10.000 de tone de clorura de cobalt. Clorura de cobalt se foloseste in industria farmaceutica, la fabricarea vopselelor de par, antiperspirantelor, a produselor placate cu metal etc.

Acetatul de 2-etoxietil (2-EEA), folosit la productia lacurilor si vopselurilor industriale, este banuit ca ar avea efecte negative asupra fertilitatii si fatului. Potrivit datelor UE, in 2008 au fost inregistrate peste 10 tone de 2-EEA folosite pe piata europeana in produse si preparate chimice. Substanta era folosita in principal ca solvent in industria chimica si in producerea lacurilor, cernelei si vopselelor industriale, precum si ca produs intermediar. Tarile in care se produce sunt Suedia, Norvegia, Finlanda si Danemarca, insa in prezent mai este folosit la scara foarte redusa.

Din cauza efectelor asupra fertilitatii, 2-EEA a fost inlocuit cu alte substante in UE in ultimii ani, iar foarte multe produse de larg consum nu mai contin deloc aceasta substanta. Insa problema in cazul acestei chimicale o reprezinta expunerea muncitorilor care lucreaza cu ea, riscand o expunere prin inhalare sau contact cu pielea.

Cromatul de strontiu este o substanta cancerigena, care poate afecta si biodiversitatea acvatica. In timp ce alti compusi pe baza de crom au fost inclusi deja pe lista substantelor interzise, cromatul de sodiu este inca produs in doua fabrici din UE, in Franta si Austria. Alti producatori se afla in special in Asia si SUA. Productia mondiala si consumul de cromat de strontiu este estimat in jurul a 9.000 de tone pe an, dintre care cel mult 4.000 de tone sunt produse in cele doua fabrici din UE.

Substanta se foloseste ca protector impotriva ruginei si coroziunii metalelor, insa din cauza toxicitatii mai este utilizata doar in cazurile in care nu exista nicio alternativa. Astfel, principalul uz comercial al cromatului de strontiu este ca pigment in industria aerospatiala (pentru protejarea aluminiului) si in productia otelului galvanizat.

Unii esteri ai acidului ftalic, prezenti in masele plastice si in materiale de constructii, sunt considerati daunatori pentru sanatatea fatului si pentru fertilitate. Acestia se folosesc la producerea cablurilor electrice, maselor plastice, a unor adezivi si materiale de constructii.
Hidrazina este o substanta cancerigena, folosita in diverse procedee chimice de sinteza, drept combustibil pentru rachete si avioane militare, inhibitor de coroziune etc.

1-metil-2-pirolidon, prezenta in lacuri, vopseluri si substante chimice agricole, este o substanta toxica pentru sistemul reproducator. Cantitatea totala introdusa anual pe piata din UE este intre 10.000 si 50.000 de tone. Substanta se foloseste in domeniul substantelor de curatare, chimicalelor agricole, electronicelor, lacurilor, vopselelor, ca solvent in industria farmaceutica, in tigaile de teflon si nu numai.

1,2,3 tricloropropan este un compus toxic pentru sistemul reproducator si cancerigen, care se foloseste in sinteza pesticidelor, a solventilor, in substante de curatare, adezivi etc. Datorita faptului ca nu este o substanta inflamabila, a fost folosita foarte mult in industria electronica, pentru curatarea metalelor, precum si in curatatoriile chimice.

Carmen Albisteanu
 

spot_img

Ultimele știri