Studentii Universitatii Politehnica din Bucuresti si Universitatii Transilvania din Brasov isi vor scurta drumurile lungi pe care trebuie sa le parcurga prin campus cu ajutorul bicicletelor galbene StudentObike, puse la dispozitie gratuit de Raiffeisen Bank si Asociatia Green Revolution.
Primele 100 de biciclete nou-noute si-au facut aparitia la cele doua centre StudentObike inaugurate azi dimineata in campusul Politehnicii Bucuresti, unul in fata Rectoratului, iar celalalt in Regie. Alte doua centre, a cate 50 de biciclete, au fost lansate cateva ore mai tarziu, la Universitatea Transilvania din Brasov.
Pentru a putea lua gratuit o bicicleta, studentii nu trebuie decat sa prezinte o legitimatie valabila de student si un act de identitate, iar apoi sa completeze un formular. ”Le pot folosi pe durata intregii zile, oriunde in campus si in afara lui, de la facultate la camine sau la biblioteca”, a precizat, cu ocazia lansarii, Corneliu Belciug, director de programe al Asociatiei Green Revolution. ”Ne bucuram ca am putut lansa acest proiect, prin care punem la dispozitia studentilor biciclete gratuite. Acesta va fi extins saptamana viitoare in Bucuresti, la Academia de Stiinte Economice, dar si in tara, la Universitatea Babes Bolyai din Cluj-Napoca si Universitatea Tehnica din Iasi”, a mai anuntat acesta.
”Credem ca putem invata si ajuta tinerii sa respecte mediul inconjurator folosind bicicleta ca alternativa la transportul cu masina. Am decis sa sprijinim acest proiect mai ales dupa ce am constatat imensul succes de care s-a bucurat programul I Velo de bike sharing gratuit in parcuri”, a declarat Magda Sandulescu, Director Raiffeisen Bank Directia Management Pasive.
Bucurie in campus
Mihnea Costoiu, director general al Universitatii Politehnica, s-a declarat incantat de initiativa, asigurand organizatorii de sprijinul total al institutiei pe care o conduce. ”Suntem incantati de acest proiect, mai ales intr-un loc precum Politehnica, unde exista un spatiu generos pentru plimbarile cu bicicleta. Acesta este un prim proiect dintr-o serie destinata studentilor, care vor beneficia in curand si de un centru de fitness, de o sala de sport si de 12 sali de lectura moderne”, a spus acesta.
Printre primii beneficiari ai proiectului s-a numarat si Georgiana, o studenta in anul II la master in cadrul Politehnicii, care a dat cateva ture cu una din bicicletele galbene. ”Cred ca este o idee foarte ok si sper ca studentii sa profite la maximum de ea. E o ocazie minunata sa facem miscare, mai ales ca in campus avem foarte mult spatiu la dispozitie. Si pentru cei care nu stiu sa mearga pe bicicleta este o buna oportunitate ca sa invete”, a spus ea.
Tot astazi, proiectul StudentObike a fost lansat si in Brasov, in prezenta primarului George Scripcariu si a viceprimarului Adrian Gabor. Cele 100 de bicicletele galbene au inveselit Piata Sfatului, in asteptarea ”clientilor” de la Universitatea Transilvania.
”Ne bucuram ca am ajuns si in Brasov cu proiectul StudentObike si suntem convinsi ca studentii de la Universitatea Transilvania vor realiza ca bicicleta este un mijloc de transport util si practic. Este nevoie de astfel de initiative, pentru ca utilizarea bicicletelor au un beneficiu de moment, utilitatea, si unul pe termen lung, prin constientizarea populatiei cu privire la protectia mediului si la beneficiile pe care acest mijloc de transport le are asupra sanatatii”, a declarat directorul Asociatiei Green Revolution, Raluca Fiser.
500 de biciclete pentru studenti
StudentObike este primul proiect national de inchiriere gratuita de biciclete destinat studentilor din cinci centre universitare, aflate in Bucuresti, Brasov, Cluj-Napoca si Iasi.
Proiectul se va desfasura in perioada octombrie 2010 – septembrie 2011.
Pe langa Universitatea Politehnica din Bucuresti si Universitatea Transilvania din Brasov, de programul StudentObike vor beneficia Academia de Stiinte Economice Bucuresti, Universitatea Babes Bolyai din Cluj-Napoca si Universitatea Tehnica din Iasi.
In total, centrele StudentObike vor pune gratuit la dispozitia studentilor 500 de biciclete: 200 in Bucuresti si 300 de biciclete in Brasov, Cluj-Napoca si Iasi.
Bicicletele vor putea fi folosite atat in campusul universitar cat si in afara acestuia, in timpul saptamanii, cat si in weekend, pe baza legitimatiei valabile de student si a unui act de identitate.
Proiectul StudentObike este realizat cu sprijinul Ministerului Mediului si Padurilor si se desfasoara in parteneriat cu Primaria Generala a Capitalei, Primaria Municipiului Brasov, Primaria Municipiului Cluj Napoca, Primaria Municipiului Iasi, Academia de Studii Economice din Bucuresti, Universitatea Politehnica din Bucuresti, Universitatea Transilvania din Brasov, Universitatea Babes Bolyai din Cluj-Napoca si Universitatea Tehnica din Iasi.
,,Credem ca putem avea o viata mai sanatoasa si un oras curat reinvatand sa folosim bicicleta. Din acest motiv am ales sa dezvoltam un proiect special dedicat studentilor, prin care sa le oferim sansa de a se obisnui cu bicicleta ca un mijloc sanatos si eficient de transport alternativ. Ne dorim ca acest proiect sa educe tinerii in spiritul responsabilitatii fata de mediu si fata de aerul inconjurator", a declarat Corina Vasile, Directia Comunicare si Relatii Publice, Raiffeisen Bank.
,,Educatia ecologica este misiunea cea mai importanta a Asociatiei Green Revolution. StudenObike se adreseaza studentilor si vizeaza responsabilizarea acestora fata de mediu. Le oferim tinerilor posibilitatea imbinarii utilului cu placutul: alegerea unui mijloc alternativ de transport, sanatos si prietenos cu mediu si o modalitate placuta de a face sport”, a spus Raluca Fiser, presedintele Asociatiei Green Revolution.