Reabilitarea sistemului hidrologic si restaurarea habitatelor si ecosistemelor din Delta Dunarii sunt doua dintre principalele obiective ale programului de renaturare elaborat pentru Delta Dunarii in cadrul unui program de cooperare transfrontaliera.
O delegatie din partea Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) a participat luna trecuta, alaturi de statele dunarene, la vizita de studii si schimbul de experienta organizate in cadrul pachetului de lucru WP3 – Morfologia si Revitalizarea fluviului Dunarea.
In cadrul acestui pachet de lucru ARBDD are ca responsabilitate realizarea unei planificari a proiectelor de reconstructie ecologica in Rezervatia Biosferei Transfrontaliera Delta Dunarii Romania-Ucraina.
Programul de renaturare elaborat pentru Delta Dunarii, se concentreaza pe patru obiective principale: reabilitarea sistemului hidrologic, reintegrarea amenajarilor (polderelor) abandonate, restaurarea habitatelor si a ecosistemelor si restaurarea speciilor pe cale de disparitie.
“Deplasarea s-a dovedit necesara si utila atat in cadrul etapei de ‘Evaluare complexa a proiectelor de reconstructie ecologica existente sau in curs de implementare’ cat si pentru elaborarea, intr-o etapa ulterioara, a codului de bune practici pentru reconstructia ecologica, permitand vizitarea zonelor in care s-au realizat sau in care sunt propuse lucrari de reconstructie ecologica, precum si un fructuos schimb de experienta cu omologii din tara gazda”, se precizeaza intr-un comunicat ARBDD.
Impreuna cu reprezentanti ai Administratiei Rezervatiei Biosferei Dunarea Ucraina, ai WWF Ucraina, ai Departamentului Padurilor Izmail si ai Directiei de Gospodarire a Apelor Dunarene Izmail au fost vizitate zonele umede din jurul Lacurilor Yalpug si Kugurlui, ostrovul Ermakov, zona Tataru si zona lacului Kartal.
S-au efectuat numeroase observatii privind starea habitatelor, a speciilor de flora si fauna si s-au purtat discutii despre managementul si caracteristicile ariilor protejate, activitatile de monitoring si de renaturare (reconstructie ecologica), cu accent pe proiectele finalizate, in curs de implementare sau cele care urmeaza a fi realizate.