Noua lege din Shanghai care obliga familiile sa detina un singur caine survine pe fondul amplei discutii, in Romania, in legatura cu solutionarea problemei cainilor fara stapan.
Dupa cum au atras atentia ani la randul ONG-urile, multi dintre cainii lasati liberi pe strada provin din abandonuri.
Este sau nu modelul chinezesc o posibila solutie pentru responsabilizarea stapanilor de animale si controlul mai strict al cateilor?
„Green Report” a solicitat mai multor ONG-uri de protectie a animalelor sa comenteze solutia gasita de autoritatile din Shanghai.
„In lipsa sterilizarii, problema ramane nerezolvata”
Intr-o nota generala, ONG-istii romani sustin ca orice om are dreptul, atata vreme cat dovedeste ca are resurse, sa tina in ograda lui cate animale doreste. In plus, problema cainilor comunitari, care se afla din belsug si in statul chinez, ramane nerezolvata, mai ales ca guvernul chinez nu aminteste in noua lege despre sterilizarea acestor animale.
„Masura este, in primul rand, imorala. Nu ai cum sa interzici unui iubitor de animale sa ingrijeasca, daca are cu ce, cati caini vrea. Bineinteles, respectand anumite reguli. Insa, daca nu vor steriliza animalele, in continuare acestea se vor inmulti necontrolat. Sunt de acord sa fie inregistrate, sa li se puna cipuri, va fi evitat astfel abandonul, dar nu sunt de acord cu eutanasierea. In cazul in care locuitorii din Shanghai vor fi obligati sa aiba un singur caine, probabil ceilalti cainii fara stapan vor fi eutanasiati”, a declarat pentru „Green Report”, Kuki Barbuceanu, director de proiecte la Vier Pfoten.
Hotararea guvernului chinez va intra in vigoare la 15 mai a.c. si reprezinta un mijloc prin care autoritatile urmeaza sa controleze cresterea continua a numarului de animale din gospodarii.
In Shanghai, potrivit ultimului recensamant, traiesc peste 140.000 de caini, dar autoritatile estimeaza ca numarul real al acestora se situeaza intre 600.000 si 800.000. Potrivit publicatiei chineze „Dog Fans”, in China traiesc 58 de milioane de caini de companie, iar numarul acestora creste de la an la an cu 30%.
”Sa speram ca nu vor mai fi mancati”
„Este un pas enorm pentru China, care este vestita pentru cruzimea fata de animale. Vor avea o evidenta stricta a cainilor care, probabil, nu vor mai fi mancati si vor fi obligati sa aiba grija de ei. In China nu exista o lege de protectie a animalelor, se petrec multe atrocitati, animalele sunt jupuite de vii, iar 80% din blanurile sau pieile care se comercializeaza pe glob provin din aceasta tara”, spune Carmen Arsene, presedinta Federatiei Nationale pentru Protectia Animalelor (FNPA).
Legea ii mai obliga pe chinezi sa detina un act de proprietate, in lipsa caruia animalele vor fi duse in adaposturi. In textul de lege cu privire la cainii din Shanghai se precizeaza insa ca familiile care au doua animale le pot pastra, dar de la 15 mai adoptia celui de-al doilea caine va fi interzisa.
Autorizatia de adoptie ii obliga pe stapanii de caini sa le faca animalelor vaccin, iar daca aceasta conditie nu se respecta, amenda va fi intre 22 si 100 de euro.
Ilinca Cioculescu, medic veterinar si presedinta asociatiei de protectie a animalelor Paco, nu este de acord cu ce vor sa faca chinezii din Shanghai. Ea considera ca se incalca un drept si al omului, si al animalelor, iar aceasta masura nu are darul sa reduca numarul cainilor fara stapan.
„In Romania, singura masura prin care poate fi rezolvata cresterea necontrolata a cainilor ramane cea propusa de „Legea Marinescu2”. Aceasta lege a animalelor a fost facuta tinandu-se cont de un studiu al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, care demonstreza ca singura modalitate de a reduce numarul maidanezilor este sterilizarea si returnarea lor in teritoriu. In rest, potrivit acestui studiu, desfasurat pe o perioada de 8 ani, orice masura luata este absolut ineficienta”, spune medicul veterinar Ilinca Cioculescu.
Cititi si: Legea "cainelui unic", in China