Investitorii din sectorul eolian au atras in Romania peste 1,5 miliarde de euro, a declarat, pentru Green Report, Ionel David, public affairs manager, Asociatia Romana pentru Energie Eoliana (RWEA).
“2012 a fost un an bun pentru sectorul eolian. Au fost adaugati circa 1000 de MW radicand numarul total la 1900 MW. Acest fapt consolideaza rolul si pozitia Romaniei in zona. Saltul este spectaculos, tinand cont ca in urma cu trei ani pe teritoriul Romaniei erau instalati doar 14 MW”, a spus David. Potrivit acestuia costurile investitionale pentru fiecare MW instalat sunt de 1,57 milioane de euro.
“Putem spune ca o treime din investitiile facute in Romania au venit din partea sectorului eolian”, a mai declarat Ionel David.
De asemenea, acesta a adaugat ca deocamdata nu se pune problema reducerii numarului de certificate acordate sectorului eolian.
“Prima monitorizare a aratat ca nu se intrunesc conditiile pentru supracompensara, asa ca nu sunt motive pentru reducerea numarului de Certificate Verzi (CV)”, a precizat reprezentantul RWEA.
Peste 200 milioane euro atrase din Certificate Verzi
Potrivit datelor publicate de Transelectrica, in primele 11 luni ale anului, producatorii de energie din sectorul eolian au beneficiat de 3.695.802 de CV, adica peste 200 milioane de euro, calculate la o valoare medie de 56 per CV.
De asemenea, numarul total de CV atrase de sectorul eolian reprezinta 77,6% din numarul total de certificate acordate.
CEZ, marele castigator al anului
Tomis Team SRL, detinuta de grupul CEZ, care opereaza parcul eolian de la Fantanele-Cogealac, a reusit in primele 11 luni ale anului in curs sa atraga 34% din numarul total de CV acordate producatorilor din sectorul eolian.
De asemena, in luna decembrie, CEZ a legat in retea ultimile din cele 240 de turbine eolien care alcatuiesc cel mai mare parc eolian onshore din Europa. Proiectul pentru construirea parcului a fost cumparat de CEZ in 2008, iar prima turbina a fost operationala in iunie 2010. Investitia totala a CEZ in proiect este estimata la 1,1 miliarde de euro (27,5 miliarde coroane cehe).
Parcul eolian de la Fantanele-Cogealac se afla intr-o zona de 6-12 kilometri, in apropierea tarmului Marii Negre. Parcul foloseste turbine produse de GE (General Electric), fiecare avand o capacitate de 2,5 MW.
Romania revine in topul celor mai atractive
tari pentru investitorii in energie eoliana
Romania a revenit pe locul 10 privind atractivitatea sectorului de energie eoliana in preferintele investitorilor, intr-un top 40 care contine tari precum Statele Unite, Germania, China si Marea Britanie. conform ultimului raport Renewable Energy Country Attractiveness Indices, lansat de Ernst & Young.
In acelasi timp, Romania isi pastreaza locul 13 in topul referitor la toate formele de energie regenerabila.
Pozitia excelenta a Romaniei, atat in topul energiei eoliene, cat si in topul general, este determinata de mediul favorabil de reglementare care a condus la investitii substantiale mai ales in proiecte de energie eoliana.
“Avand in vedere sistemul pozitiv de reglementare al energiei regenerabile din Romania, inclusiv schema de stimulare a investitiilor in domeniu, tara noastra s-ar putea plasa pe un loc chiar mai bun decat cel actual, in cazul in care limitarea semnarii de contracte bilaterale care asigura bancabilitatea proiectelor de investitii in acest sector ar disparea. Speram ca aceasta modificare legislativa asteptata de intreaga industrie si de catre investitori sa se intample in anul 2013”, a explicat Florin Vasilica, Partener si lider al departamentului Transaction Advisory Services in cadrul Ernst & Young Romania.