Autoritatile ungare au ordonat evacuarea completa a satului Kolontar de teama unei a doua inundatii cu noroi rosu toxic si se pregatesc sa adopte aceleasi masuri si in cazul oraselului vecin, Devecser, a declarat seful serviciilor de combatere a dezastrelor, Tibor Dobson, potrivit Mediafax.
Dupa ce catastrofa ecologica produsa luni in Ungaria a provocat deja moartea a sapte pesoane, rezervorul uzinei de alumina din Ajka, la 160 de kilometri vest de Budapesta, aflat la originea scurgerii de noroi toxic care ameninta ecosistemul Dunarii, risca sa cedeze complet din cauza unei noi fisuri in dig.
" Evacuarea din Kolontar a avut loc la ora 06.00 (07.00 ora Romaniei), dupa ce s-a constatat slabirea digului rezervorului numarul 10", a precizat Tibor Dobson. "Evacuarea a fost decisa de ministrul de Interne, Sandor Pinter, care a participat la reuniunea comisiei pentru aparare locala, sambata dimineata".
Daca va fi necesar, se va decide si evacuarea oraselului vecin, Devecser, a subliniat Tibor Dobson. Pentru aproteja Kolontar, expertii aflati la fata locului vor sa construiasca un nou dig , a anuntat agentia de presa ungara MTI.
Barajul, construit din pamant si pietre, va avea o inaltime de patru-cinci metri si o lungime de 40 de metri. Acesta va imparti satul in doua, pentru ca o eventuala noua scurgere de noroi toxic sa nu ajunga la casele ramase intacte dupa catastrofa de luni. Construirea acestui dig a inceput sambata si ar urma sa se incheie in 48 de ore.
Cei aproximativ 800 de locuitori din Kolontar au fost evacuati cu autobuzele catre Ajka, reprezentatii presei ungare si straine fiind, de asemenea, obligati sa plece.
Locuitorii se vor putea intoarce in Kolontar imediat ce digul rezervorului va fi consolidat, a afirmat Tibor Dobson.
Ministerul ungar de Interne a deschis un site de Internet disponibil in maghiara si in engleza la adresa www.redsludge.bm.hu, unde sunt difuzate ultimele informatii despre catastrofa.
Desi esantioanele prelevate vineri din Dunare, in amonte de Budapesta, au dezvaluit o scadere a poluarii, cu niveluri de alcalinitate apropiate de valorile normale, ecosistemul Dunarii ramane sub amenintare.
Foto:Reuters