Rosia Montana, aparata de romani, maine, in Piata Universitatii (Video)

Maine, 10 decembrie, la ora 12.00, de Ziua Internationala a Drepturilor Omului, sunt asteptati la o intalnire publica, in Piata Universitatii, toti romanii care se opun Proiectului Rosia Montana.

Mobilizarea se face pe pagina de Facebook, Rosia Montana Unesco, iar initiatorii protestului le propun celor care vor sa ia parte la intalnirea din Piata Universitatii „sa ia cuvantul, de Ziua Internatională a Drepturilor Omului”.

Initiatorii protestului din Piata Universitatii au postat pe Facebook si un documentar, realizat in 2008, in Peru, prin care doresc sa avertizeze asupra unui eventual dezastru ecologic la Rosia Montana, in cazul in care proiectul Rosia Montana Gold Corporation ar putea primi aviz favorabil din partea autoritatilor romane.

Din declaratiile recente ale lui Traian Basescu, se pare ca avizul ar putea fi dat, in contextul in care presedintele Romaniei sustine „deschideri de investitii, de exploatatii minerii unde este profitabil să facem. Fie ce este vorba de aur, argint sau cupru”.

In spatele firmei canadiene Gabriel Resources, care deține peste 80% din actiunile Rosia Montana Gold Corporation, se regasesc nume mari din business-ul mondial, precum John Paulson, Beny Steinmetz si Thomas Kaplan, care au investit sute de milioane de dolari in proiectul minier din Apuseni.

Gabriel Resources anunta la sfarsitul anului 2009 ca Paulson & Co. si Electrum Strategic Holdings detin cate 18% din actiuni, urmate de Newmont Mining Corp (SUA), unul dintre cei mai mari producatori de aur din lume, si BSG Capital Markets, parte a Beny Steinmetz Group (BSG), cu 9% din tiluri.

Newmont, unul dintre partenerii Gabriel Resources, cel mai mare investitor strain din Peru, a creat in aceasta tara 2.200 de locuri de munca permanente si 6.000 de slujbe temporare. Dar fermierii din Peru, din apropierea explaotarii miniere de la Yanacocha, care asteptasera deschiderea minei, s-au transformat in cei mai mari adversari ai exploatarii, potrivit presei internationale.

Necazurile lor au inceput odata cu contaminarea izvoarelor, uscarea pasunilor sau cu imbolnavirea vitelor.

In iunie 2000, un camion care transporta canistre cu mercur rezidual s-a rasturnat in drum spre locul de depozitare. 100 de kilograme de metal greu s-au imprastiat de-a lungul soselei, pe vreo 40 de kilometri.
Compania Newmont a fost actionata in instanta, in Statele Unite. Potrivit acuzarii, peste 1.000 de oameni au fost afectati direct din cauza contaminarii cu mercur.

Dupa incident, Newmont a lansat propria investigatie cu privire la situatia de la Yanacocha. Rezultatele nu au fost date publicitatii, insa jurnalistii straini au reusit sa intre in posesia concluziilor. Printre punctele semnalate se regaseau multe dintre acuzatiile localnicilor. Lacurile si izvoarele fusesera contaminate, unele dintre ele cu cianuri.

Intre timp, situatia s-a ameliorat, sustin responsabilii companiei americane. Newmont a investit in 100 de milioane de dolari pentru rezolvarea problemelor de mediu din regiunea Yanacocha.


Mihaela Pavnutescu

Citeste si: Bucurestiul strange semnaturi pentru blocarea proiectului minier Rosia Montana 
Adversarii proiectului Rosia Montana au fost aplaudati de Ziua Nationala a Romaniei 
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri