Romania testeaza independenta energetica

O delegatie de varf a companiei americane Chevron, specializata in domeniul energetic, s-a intalnit la Bucuresti cu premierul Mihai Razvan Ungureanu.

Discutia, care a avut loc la sediul Guvernului, face parte din demersurile premierului de consultare a mediului de afaceri si a principalelor companii prezente in Romania.

"Tom Holst, country manager Chevron, a reafirmat angajamentul companiei de a respecta protectia mediului si cele mai inalte standarde de securitate", se arata in comunicatul publicat pe site-ul Guvernului.

La intalnire au mai participat ministrul Economiei, Lucian Bode, si Mark H. Gitenstein, ambasadorul SUA la Bucuresti.

“Intalnirea reprezentantilor Chevron cu premierul si membrii cheie ai Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri reprezinta un curs firesc al desfasurarii afacerii noastre si are ca scop informarea asupra activitatilor Chevron in Romania”, a declarat, pentru Green Report, Thomas Holst, country manager pentru Romania in cadrul Chevron Upstream Europe.

Potrivit acestuia, Chevron a transmis deja autoritatilor romane „planurile companiei pentru dezvoltarea solutiilor eficiente de crestere a resurselor de gaze naturale ale tarii, cu maxima atentie pentru siguranta, mediu si beneficiile economice. Operam la standarde industriale ridicate si avem implementate proceduri extrem de stricte pentru a ne asigura ca operatiunile noastre se desfasoara intr-un mod sigur si responsabil fata de mediul inconjurator, oriunde in lume – in cele mai multe situatii exigentele noastre interne depasesc cerintele locale”.

Pe de alta parte, o echipa de experti ai Chevron se afla in judetul Bacau, in cadrul programului de cercetare a resurselor de gaz de sist, care ar putea fi prezent in zona Barladului.

Exploatarea gazului de sist, realizata pe teritoriul Romaniei de firma americana Chevron, ar putea reduce dependenta Romaniei de petrolul si gazul metan care se importa din Rusia. Interesul partii romane pentru noi surse de energie este tot mai evident in ultimele luni, fiind exprimat inclusiv de seful statului.

Acum doua zile, presedintele Traian Basescu a efectuat o vizita la bordul navei de foraj marin Deepwater Champion, a companiei ExxonMobil, companie care are un parteneriat cu grupul OMV Petrom pentru explorarea rezervelor de gaze naturale din platoul continental al Marii Negre.

“S-a descoperit un zacamant in perimetrul Neptun, de circa o suta de miliarde de metri cubi si perspective similare sunt pentru alte cateva depozite care vor fi prospectate in perioada urmatoare. Romania are un consum anual aproximativ de 14 miliarde de metri cubi, intre 14,2 si 14,8 cat se estimeaza pentru 2012. In 2011, Romania a consumat 14,2 miliarde metri cubi gaze, 11,4 miliarde productie interna si import 3 miliarde. Faceti socoteala cati ani ne-ar ajunge depozitul gasit pentru a nu mai importa gaze. Romania are perspectiva independentei energetice totale”, a anuntat seful statului.

Metoda fractionarii hidraulice, controversata pe plan international

Exploatarea gazului de sist pe teritoriul Romaniei, aflata deocamdata doar in stadiul de proiect, este deja criticata de societatea civila. Metoda uzuala pentru  extragerea acestuia este fractionarea hidraulica, susceptibila sa polueze apele de mare adancime si chiar sa declanseze cutremure. La sfarsitul anului trecut, Bulgaria a suspendat toate operatiunile de exploatare prin fractionare hidraulica, promovate inclusiv de firma Chevron.

In Romania, reprezentantii Chevron au declarat pentru Green Report ca ei au deocamdata doar drept de explorare, nu si de extragere a gazului de sist. In schimb, geologul Georgeta Ionescu, cea care a lansat pe internet chiar o petitie impotriva fractionarii hidraulice, are o alta opinie: "Licenta primita de Chevron de la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale este valabila pe 30 de ani si se refera la explorare, dezvoltare si exploatare. Iar daca se face doar explorare, trebuie vazut ce procedeu se utililizeaza. Daca e un simplu foraj si se face doar rezonanta magnetica, sau se face explorare prin fractionare hidraulica. Pentru ca, in acest caz, explorarea este la fel de riscanta pentru mediu ca si extragerea gazului de sist", a explicat Georgeta Ionescu pentru Green Report.

Mihai Diac

Foto: furkanozden.blogspot.com/

Citeste si:

ExxonMobil si Petrom au inceput lucrarile la prima sonda in ape de mare adancime din Romania

Gazele de sist aduc energie cu probleme pentru Romania

Romania, somata sa interzica fracking-ul
 

spot_img

Ultimele știri