Romania risca sa piarda miliarde de euro prin excluderea de pe piata certificatelor de emisii de CO2

Inventarul de emisii de gaze cu efect de sera al Romaniei risca sa fie suspendat de la tranzactionarea certificatelor de emisii pana cand Romania se va conforma cerintelor de raportare (INEGES), ceea ce inseamna pierderi de miliarde de euro pentru statul roman. Decizia finala va fi luata la sfarsitul acestei luni de catre Comitetul de Conformare al Protocolului de la Kyoto, potrivit Fundatiei Terra Mileniul III.

De vina pentru aceasta situatie sunt legislatia elaborata cu intarziere si, potrivit autoritatilor, lipsa de experienta a functionarilor de la Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM), care administreaza Registrul national al emisiilor, precum si numarul insuficient de angajati.

In cazul in care registrul va fi suspendat, statul roman va pierde oportunitatea de a tranzactiona cele 300 de milioane de unitati de certificate de emisii de gaze cu efect de sera alocate pentru perioada 2008-2012.

Termenul limita pentru vanzarea acestora este 2012, cand expira Protocolul de la Kyoto.

Nicio tranzactie efectuata in trei ani

Cu toate ca este prezenta pe aceasta piata din anul 2008, tara noastra nu a facut pana in prezent nicio tranzactie, in pofida afirmatiilor repetate ale autoritatilor ca exista state interesate de certificatele romanesti.

“In functie de perioada de suspendare a registrului, efectele sunt resimtite atat de statul roman, cat si de firmele inscrise in schema europeana de comert cu emisii si de firmele implicate in proiecte de implementare in comun. In cazul in care suspendarea se va face pe o perioada de un an sau mai mare, lucrul acesta inseamna ca cele peste 200 de instalatii inscrise in schema de comert cu emisii nu vor avea acces la pietele internationale. Reglajul se va face numai intre firmele inscrise in registru la nivel national”, a declarat presedintele Fundatiei Terra Mileniul III, Lavinia Andrei.

Suspendarea registrului va afecta in principal firmele care nu isi vor asigura necesarul de certificate din timp si care, la data de 30 aprilie, nu vor avea numarul total de certificate aferente alocarii din anul anterior. Acestea vor trebui sa plateasca o penalizare de 100 euro pentru fiecare certificat lipsa.

De asemenea, vor fi puse in dificultate si companiile care sunt implicate in proiecte de reduceri de emisii prin mecanismul de implementare in comun (JI), existand la momentul prezent 15 astfel de proiecte in derulare cu termen de predarea a certificatelor tip ERUs la 31.12.2012.

“In cazul in care firmele implicate in astfel de proiecte nu reusesc sa isi indeplineasca obligatiile de transfer, aceste obligatii vor fi preluate de stat care, la randul sau, nu are posibilitatea de tranzactionare pe piete internationale si va fi obligat sa plateasca penalitatile contractuale”, a explicat Lavinia Andrei.

Ca urmare a analizei Inventarului National transmis in anul 2010, echipa de experti aflata in coordonarea Secretariatului UNFCCC a inaintat Comitetului de Conformare al Protocolului de la Kyoto un set de intrebari cu privire la potentiale neconformitati de implementare identificate in raport.

Romania a prezentat un document scris si a participat, in perioada 6-8 iulie, la Bonn, la o audiere oficiala in fata Comitetului de Conformare, pentru prezentarea propriei pozitii. Decizia finala privind suspendarea registrului va fi luata la sfarsitul acestei luni. Orice intarziere a autoritatilor romane in vederea conformarii va genera cresterea pierderilor suferite de statul roman si de companiile din industrie.

Foto: nccg.org

Cosmin Zaharia

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri