"Orfelinatele" on-line pentru animale, intretinute de voluntari si donatori

Beetlejuice agata tacticos cu ghearele fotoliul pe care a pus stapanire de cand s-a instalat in casa. Dupa ce se plictiseste sa patineze pe gresie, sare in bratele Ralucai, unde se pune fericit pe tors. Soarta lui ar fi fost probabil alta daca cineva nu s-ar fi gandit sa ii faca o fotografie si sa o posteze pe un site cu adoptii de animale.

Raluca si Andrei l-au adoptat pe Beetlejuice anul trecut, dupa ce i-au gasit fotografia postata pe site-ul de adoptii eanimale.ro. In imaginea postata pe site, Beetlejuice sta cuminte intr-o cadita de plastic alaturi de ceilalti trei frati ai sai. Cel care s-a hotarat sa ii ofere spre adoptie i-a salvat de la o soarta trista, pentru ca stapana lor voia sa ii arunce in strada, neavand unde sa ii tina.

Parintii adoptivi ai lui Beetlejuice nici nu mai stiu care din cele patru pisici din poza este matza lor. "Atunci cand ne-am intalnit cu cel care postase anuntul, a trebuit sa alegem una din cele patru pisici. Nu am putut sa aleg, am inchis ochii si am intins mana spre una dintre ele", povesteste Raluca.

Povestea lui Beetlejuice seamana cu cea a altor mii de animale adoptate prin intermediul comunitatilor online de iubitori de animale. Este o retea imensa de oameni care colaboreaza pentru a gasi stapani animalelor, pentru a trata animalele ranite, pentru a preveni cruzimea impotriva animalelor si pentru a gasi animalele pierdute. In afara activitatii care le leaga, aceste comunitati mai au ceva in comun: membrii lor nu doresc deloc publicitate, pentru ca ei considera ca in primul rand trebuie sa promoveze asociatia din care fac parte, si nu pe ei insisi.

Site-ul de pe care a fost adoptat Beetlejuice, eanimale.ro, are de curand un cont pe Facebook, pentru ca mai multa lume sa vada anunturile pe care le posteaza.

De la sfarsitul lunii octombrie si pana acum au fost postate peste 300 de anunturi de adoptie pentru caini, 210 de anunturi de adoptie pentru pisici si un anunt de adoptie pentru un cal.

Fotografiile cainilor din adaposturi, postate pe adoptiicaini.ro

Unii iubitori de animale nu au fondurile si resursele necesare pentru a intretine site-uri, asa ca si-au facut bloguri pentru a avea unde sa posteze anunturile. Un astfel de exemplu este adoptiicaini.ro, care, desi e construit pe o platforma de blogging, este o comunitate online in toata regula.

Site-ul lor poarta mesajul “Fii responsabil, sterilizeaza-ti cainele!” si contine anunturi cu adoptii de animale, animale pierdute sau gasite si oferte avantajoase pentru sterilizarea animalelor comunitare din 25 de orase ale tarii. Tot pe site exista o statistica a anunturilor de adoptie postate si a celor rezolvate: 5.639 de caini, dintre care 2.393 au fost adoptati. Insa aceste cifre sunt in continua crestere.

Au nu mai putin de 121.000 de sustinatori pe Facebook si au initiat de curand campania “Mergem impreuna – Mobilizare Nationala pentru Protectia Animalelor”, in care se implica din ce in ce mai multi oameni, din toate zonele tarii. Pentru aceasta campanie a fost creat site-ul www.protectiaanimalelor.org, care este o platforma pentru mobilizare sociala si voluntariat in domeniul protectiei animalelor.

Prin aceasta campanie se doreste colectarea de informatii despre fiecare adapost din tara, fotografierea profesionista a cainilor de adapost, publicarea pozelor pe adoptiicaini.ro si crearea unor grupuri de discutii care sa fie mereu pregatite sa raspunda rapid in cazul unor actiuni ale ONG-ului la nivel national.

Iubitorii de animale care se vor implica in proiect vor putea deveni coordonatori judeteni pentru site-urile adoptiicaini.ro din orasul lor si vor organiza actiuni de ajutorare a animalelor fara stapan din zona respectiva.

Cateii de la Glina, adoptati la distanta

In februarie 2010, cei peste 300 de caini din adapostul de la Glina erau prinsi intre nameti, la temperaturi de pana la – 9 grade. Doina a muncit timp atunci trei zile, alaturi de alti voluntari de la ONG-urile “A doua sansa” si “Robi” , la deszapezirea cateilor.

“Am ramas impresionata sa vad ca acesti catelusi, abia scosi dintre zapezi, flamanzi si insetati, preferau mangaierile mele si a altor oameni in locul castroanelor cu mancare si apa”, povesteste Doina.

Dupa ce a plecat din Glina, si-a propus sa gandeasca la o solutie pentru aducerea acestor catei uitati de lume in atentia opiniei publice si mai ales pentru a crea o legatura stabila intre animale si oameni.

Doina adoptase deja la distanta un catel de la adapost si s-a gandit ca, daca mai multi oameni ar face ca ea, cateii din adaposturi ar trai mult mai bine.

Gandit si facut. A mers la cele doua asociati din Glina, ROBI si A doua sansa , le-a vorbit despre idee si le-a rugat sa ii permita sa viziteze saptamanal adapostul, sa fotografieze cateii si sa posteze pe internet anunturi de adoptie la distanta pentru ei.

La inceput, anuturile erau postate pe un site dedicat iubitorilor de animale, iar apoi, la ideea unei “mamici adoptive” de la distanta, s-a lansat un blog, un site si o pagina de Facebook.

In mai putin de sase luni de la inceperea proiectului, peste 120 de catei din adaposturi si-au gasit parinti adoptivi la distanta pe blogul adoptiedistanta.ro. Doina spune ca o mare parte dintre ei au vizitat adapostul cel putin o data, iar o treime vin periodic.

Pentru cei care nu pot ajunge la Glina, Doina fotografiaza toti cateii si arata pozele parintilor adoptivi prin intermediul unui grup yahoo creat special in scop.

Ceea ce face Doina voluntar inseamna mult pentru oamenii care de dimineata pana seara asigura mancarea si apa cainilor de la adapost, le fac curat si ii mangaie cu dragoste. Acesti oameni sunt putini la numar si nu au nici timp, nici resursele necesare pentru a promova adoptiile la distanta. Munca lor e mult usurata atunci cand adaposturile primesc fonduri suplimentare de la parintii adoptivi.

Rezultatele se vad acum la Glina. “Cainii sunt mai grasuti, arata mai bine si, cel mai important, sunt mai prietenosi. Cativa dintre ei si-au gasit case permanente, iar acest lucru constituie cea mai frumoasa si motivanta parte a activitatii mele de voluntariat”, sustine Doina.

Donatii online pentru maidanezi

Unele organizatii pentru protectia animalelor ajuta animalele din donatiile pe care le fac oamenii in conturile lor.

Asociatia Animal Angels din Bucuresti a reusit sa faciliteze aproximativ 200 de adoptii de caini si pisici prin intermediul website-ului animal-angels.ro. Desi nu are un adapost pentru animale, reuseste sa ajute animalele fara stapan datorita platformei online, urmarita constant de iubitorii de animale.

Site-ul este un mijloc de a strange donatii, oricat de mici. Pe panoul cu mutumiri adresate donatorilor anonimi de pe site se poate vedea ca in august au fost donati 300 de lei, in septembrie – 161 lei, iar in octombrie 211 lei.

Vicepresedintele Animal Angels, Adina Artene, ne spune ca donatiile sunt foarte folositoare, dar insuficiente: “Cele mai consistente sume vin din donarea procentului de 2% din impozitul pe venit al oamenilor care iubesc aceste animale. In rest, donatiile sunt nesemnificative, dar mai acoperim unele costuri cu ele”.

Adina mai spune ca majoritatea costurilor pentru castrari, tratamente si gazduire temporara sunt suportate de fiecare voluntar in parte, din venitul propriu.

Legea nu-i pedepseste pe cei care abandoneaza animalele

Mihaela Georgescu este voluntara in domeniul protectiei animalelor de ani buni si tine un jurnal al cazurilor pe care incearca si de ce cele mai multe ori reuseste sa le rezolve pe blogul sau animapro.org. Blogul sau de voluntar este o adevarata comunitate online de oameni care contribuie la salvarea animalelor strazii, fie ca sunt comunitare, fie ca sunt pierdute sau abandonate.

“Ceea ce ma doare mult este ca autoritatile nu fac nimic pentru a respecta normele de aplicare ale unei legi care exista de mult, astfel incat cei care isi abandoneaza animalele, inclusiv pui de animale, sa fie pedepsiti pe masura”, spune Mihaela.

Solidaritatea comunitatilor online

Comunitatile online se sprijina una pe alta pentru a spori numarul de internauti care vad anunturile postate. Aceleasi fotografii ale cateilor din adaposturi pe care le-a facut Doina au aparut pe adoptiianimale.blogspot.com, blog pe care Kovacs Emse l-a creat dupa ce a adoptat el insusi o catelusa.

Cazurile cele mai dificile sunt rezolvate pana la urma dupa ce sunt postate simultan pe mai multe site-uri.

Pana acum 10 ani, daca o catea fata, proprietarul incerca sa dea puii apropiatilor si daca nu reusea, ii arunca in strada. Acum exista o sansa reala pentru ca aceste animale sa nu fie abandonate pe strazi. Tot mai multi oameni au acces la internet si pot deveni membri activi ai acestor comunitati si pot gasi singuri un camin pentru animalele pe care nu le mai pot pastra.

Foto: adoptiidistanta.ro, adoptiicaini.ro, animal-angels.ro, adoptiianimale.ro

Nicoleta Banila
 

spot_img

Ultimele știri