Proiectul extinderii Centralei Nuclear Electrice Cernavoda in dezbatere publica

MMDD a organizat la Constanta o dezbatere publica a studiului de evaluare a impactului asupra mediului la proiectul de extindere a capacitatii Centralei Nuclear Electrice (CNE) Cernavoda cu inca doua unitati de productie.

Manifestarea, prezidata si moderata de prof. dr. Petre Ghitescu, seful Departamentului centrale nuclear-electrice din cadrul Universitatii Politehnice Bucuresti, nu a starnit interesul scontat. Mentinand nota formala, seful Directiei de Strategie din cadrul SNN, Ioan Rotaru, a luat cuvantul in deschidere anticipand avizul favorabil pe care ar trebui sa-l primeasca proiectul de constructie a celor doua reactoare.

"Proiectul, ca atare, se recomanda singur, in primul rand prin rezultatele exceptionale obtinute in exploatare si siguranta nucleara de primul reactor pus in functiune in urma cu peste zece ani, prin impactul minim asupra populatiei si mediului si prin functionarea foarte eficienta a acestui obiectiv care asigura un pret de cost extrem de scazut in obtinerea energiei electrice", a afirmat Ioan Rotaru.

Directorul de programe al SNN a mentionat ca urmatoarele doua reactoare nucleare vor fi tot de tip CANU 600, cu putere nominala de cate 720 MgW. Costul total al proiectului este estimat in 2006 la 2,3 miliarde de euro, iar durata de executie de 64 de luni pentru fiecare unitate, cele doua reactoare urmand a fi construite in tandem cu un decalaj de 4 – 6 luni, intre ele.

Tot ca argument in favoarea sustinerii proiectului, Ioan Rotaru a invocat si faptul ca durata de "viata" a acestui tip de reactoare nucleare poate fi prelungita de acum cu inca zece ani. In momentul de fata, lucrarile de construire la unitatea 3 de la CNE Cernavoda sunt finalizate in proportie de 18 %, iar la unitatea 4 de 12 %, la nivelul contructiilor civile.

Conform graficului de implementare a proiectului, in luna decembrie 2008 ar trebui sa fie finalizata faza de depunere a ofertelor din partea firmelor care doresc sa se asocieze in realizarea, finantarea si exploatarea celor doua noi centrale nuclear-electrice . In prima jumatatea anului 2014 cele doua unitati urmeaza sa intre in exploatare.

Organizatia internationala Greenpeace atrage, insa, atentia ca studiul privind impactul unitatilor de la Cernavoda asupra mediului este incomplet si ca efectele negative sunt, in realitatea, mai mari.Citeste mai multe despre amendamentele Greenpeace aduse studiului

Foto: romanialibera.ro

spot_img

Ultimele știri