Proiectul de lege privind interzicerea exporturilor de gaze, pe ordinea de zi in penul Camerei

Proiectul de lege privind interzicerea exporturilor de gaze se afla pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputatilor, a declarat, marti initiatorul acestuia, deputatul PSD Iulian Inacu, presedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputatilor. Potrivit deputatului PSD, puterea va sustine in Parlament acest proiect deoarece este absolut necesar Romaniei in perioada de criza.

„Productia de gaze va fi folosita numai in interiorul Romaniei si nu va fi oferita la export pana cand ne vom diversifica sursele de alimentare cu gaze naturale. Romania nu isi poate permite sa scoata un metru cub din productia interna cu 170 de dolari si sa-l inlocuiasca cu un metru cub de la Gazprom cu 545 de dolari”, a declarat deputaul PSD.

Iulian Iancu a precizat ca proiectul de lege respecata legislatia europeana in conditiile in care in situatiile de criza Europa a luat decizii fara precedent, respectiv sustinerea cu sute de miliarde de euro bancile.

„Romania are posibilitatea sa sustina in fata forurilor europene, in special in situatia de criza in care ne aflam, ca pe perioada determinata suntem obligati sa consumam gazele din productia proprie numai pe teritoriul Romaniei, pentru ca alternativa este sa mergem la o tara din afara reglementarilor europene. Daca sunt obligat sa plec in afara Europei, la preturi de trei ori mai mari, atunci cred ca Guvernul are suficiente argumente ca pe o perioada determinata sa poata sa ia aceasta decizie”, a explicat Iancu.

Acesta a subliniat faptul ca daca va fi invitat sa prezinte Comisiei Europene argumentele isi va asuma toate consecintele. „Aceasta lege nu a fost elaborata fara consultarea Comisie Europene”, a adaugat presedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputatilor.

Proiectul legislativ are un singur articol care prevede modificarea Legii gazelor 351/2004 si anume "Asigurarea securitatii in aprovizionarea in aprovizionarea cu gaze naturale-gazele naturale din productia interna vor fi valorificate numai in piata interna de gaze, cu exceptia cazului in care productia de gaze naturale depaseste consumul intern de gaze, pentru o perioada de minim doi ani consecutiv."

Foto: acus.org

Cosmin Zaharia

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri