Praful de steril de mina, spulberat de vant, in Maramures, nu ameninta sanatatea oamenilor

Alerta in judetul Maramures, zona Lapusel, comuna Recea, dupa ce vantul puternic, care a atins 70 de kilometri la ora, a ridicat nori de praf de pe iazul de la Bozanta in care se afla strans steril, in special de la minele aurifere din zona.

Pulberea de steril a fost purtata de rafalele de vant in localitate, iar oamenii au fost instiintati de Prefectura sa-si inchida ferestrele de la case si sa spele foarte bine legumele din gospodaria proprie inainte de a le consuma, potrivit Mediafax.

In zona iazului de decantare a sterilului de la Bozanta se afla comisarul Calin Stefan din cadrul Garzii de Mediu Maramures si Octavian Pavel, primarul localitatii Recea, de care apartine satul Lapusel.

Silvian Ionescu, comisarul general al Garzii Nationale de Mediu, da insa asigurari ca situatia este sub control, iar oamenii nu trebuie sa se ingrijoreze pentru ca praful contine cantitati nesemnificative de metale grele, care se gasesc, in mod obisnuit, in orice halda de steril.

Silvian Ionescu: “Concentratia de metale grele din sterilul de la halda Bozanta este mica”

“Concentratia de metale grele din sterilul de la halda Bozanta este foarte mica si nu ameninta sanatatea oamenilor. Este mult praf, purtat de vant, intr-adevar, si acesta a fost principalul motiv pentru care oamenii au fost sfatuiti sa se protejeze”, a declarat pentru “Green Report”, Silvian Ionescu.

"In prezent nu putem spune ca avem o problema. Intr-adevăr, vantul care sufla puternic ridica praful de pe fostele halde de steril si de pe malurile iazurilor de decantare, care nu sunt ude. Trebuie sa le controlam in special pe cele din apropierea frontierei, pentru ca nu cumva sa avem probleme cu poluarea transfrontaliera. In rest, nu prea avem ce sa facem. Bani de investitii pentru instalatii care sa ude incontinuu pamantul nu exista, iar respectivele halde apartin Ministerului Economiei", a mai spus Silvian Ionescu.

Ionescu a precizat ca respectivele halde apartin fostei societati "Aurul", firma de stat, acum in lichidare.

Cu un an in urma, potrivit site-ului citynews.ro, 30 de oameni au protestat la iazul de decantare de la Bozanta, impotriva redeschiderii activitatii societatii Romaltyn (fosta Aurul).

Oamenii s-au declarat extrem de ingrijorati de efectele pe care le-ar pute produce prelucrarea aurului, cu ajutorul cianurilor, mai ales analizand dezastrul ce a avut loc pe 30 ianuarie 2000, atunci cand din cauza ploilor iazul s-a deversat, producand un adevarat “Cernobil”, potrivit aceluiasi site.

Foto: emm.ro

Mihaela Pavnutescu

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri