Numarul pinguinilor din Antarctica este cu peste 50% mai mic fata de anii `80, alaturi de mancarea lor preferata. Densitatea crevetilor polari a scazut cu peste 80%, in principal din cauza schimbarilor climatice care au redus nivelul ghetii in regiunile ce se incalzesc mai rapid.
„Cel mai mult ma surprinde faptul ca schimbarile atat de mici ale temperaturii pot avea asemenea efecte devastatoare asupra pinguinilor, focilor si balenelor care traiesc in Antarctica si depind de crevetii polari, principala lor sursa de hrana”, a declarat Wayne Trivelpiece, specialist in pasarile din Antarctica. El studiaza pinguinii de acolo inca din 1976 si a vizitat coloniile aproape anual timp de 35 de ani.
Speciile de pinguini Adelie si Chinstrap au dus-o foarte bine intre anii `30-`70, insa numarul lor a inceput sa fie mai mic din anii `80, si continua sa scada.
„Putem vedea o legatura clara intre suprafata de gheata de care depind crevetii si populatia de pinguini. Crevetii au nevoie de gheata pentru a se hrani cu algele ce traiesc sub acest strat de gheata. Fara gheata, o intreaga generatie de creveti polari dispare”, a explicat specialistul american, citat de earthtimes.org. Densitatea crevetilor este acum cu 80% mai mica in zona, iar puii de pinguin risca sa moara de foame.
Nu doar schimbarile climatice le fac viata grea pinguinilor. Balenele care se hranesc cu acesti creveti si focile sunt in competitie directa cu pinguinii pentru hrana.
Cititi si:
Specialistii avertizeaza: Calota glaciara se va topi in totalitate pana in 2049
Renii salbatici ar putea disparea din cauza schimbarilor climatice
Studiu: Schimbarile climatice au dus la modificari ale dietei animalelor din Africa
Schimbarile climatice afecteaza dezvoltarea copacilor din Romania
Foto: earthtimes.org