Peste 6 milioane de euro din CV pentru Hidroelectrica

Intrata in insolventa din cauza secetei de anul trecut, dar si din cauza contractelor paguboase cu “baietii destepti”, Hidroelectrica a reusit sa acumuleze in primele cinci luni ale anului peste 6 milioane de euro din Certificate Verzi.

Astfel, potrivit datelor Tranelectrica, in perioada 1 ianuarie – 31 mai 2012, Hidroelectrica a beneficiat de peste 115 mii de Certificate Verzi , cu o valoare de peste 6,3 milioane euro.

Comparativ cu perioada similara a anului trecut, suma primita de Hidroelectrica a crescut cu 5,1 milioane euro. In privinta numarului de Certificate Verzi, acesta a crescut in fiecare luna: 9.361 in ianuarie, 12.631 in februarie, 15.267 in martie, 29.400 in aprilie ajungand la 48.458 in mai.

Hidroelectrica ameninta ratingul de tara

Intrarea Hidroelectrica in insolventa influenteaza negativ situatia financiara a Guvernului si implicit profilul de credit al Romaniei, deoarece creste probabilitatea platii datoriilor companiei de la bugetul de stat si intarzie privatizarea, potrivit unei analize Moody’s, citata de realitatea.net.

Totodata, insolventa stabileste un precedent care genereaza incertitudine in randul creditorilor celorlalte companii de stat din Romania, noteaza agentia de rating, care a retrogradat la mijlocul saptamanii trecute cu patru trepte ratingul Hidroelectrica, la "B2", cu perspectiva negativa. Moody’s atribuie Romaniei ratingul "Baa3", cu perspectiva stabila, ultima treapta in categoria "investment grade" a emitentilor cu recomandare pentru investitii pe termen lung.

"Mai mult, motivatia oficiala a companiei pentru declararea insolventei este reorganizarea, si nu falimentul, ceea ce sugereaza ca eventuale masuri mai putin extreme de reorganizare ori nu au fost luate in calcul, ori nu au fost posibile, ceea ce indica deficiente institutionale in cadrul companiei, in mediul in care opereaza, sau ambele variante", se spune in raportul Moody’s.

“Din cauza secetei prelungite de la sfarsitul anului 2011 si inceputul anului 2012, care a avut ca efect diminuarea in 2011 a cifrei de afaceri a societatii SC Hidroelectrica SA cu 10%, a pierderilor rezultate in urma diferentelor de curs valutar si a deprecierii monedei nationale, a reducerii fluxurilor de numerar cu peste 27% in anul 2012, a cresterii datoriilor cu termen scadent de plata mai mare de 90 de zile la 470 milioane lei, a pierderii financiare inregistrate (in 2011 de 121 milioane lei si pe primele cinci luni din 2012 de 112 milioane lei) SC Hidroelectrica SA a hotarat in sedinta Consiliului de Administratie din 15.06.2012 sa inainteze Tribunalului Bucuresti cererea de intrare in procedura generala a insolventei, in scopul reorganizarii activitatii conform unui plan de reorganizare ce va fi aprobat in conditiile legii 85/2006, la finalizarea caruia societatea sa iasa din procedura insolventei si sa isi continue activitatea comerciala fara supravegherea autoritatiii judecatoresti”, a declarat saptamana trecuta Remus Vulpescu, presedintele Consiliului de Administratie al Hidroelectrica (foto).

De asemenea, reprezentantii Ministerului Economiei, actionarul majoritar al Hidroelectrica au precizat ca hotararea privind cererea de intrare in insolventa a fost luata de Consiliul de Administratie al societatii, iar ministerul nu interfereaza in niciun fel in procedurile judiciare in care sunt implicate societatile comerciale cu capital de stat pentru a nu influenta in niciun mod instantele de judecata.

Foto: nasul.tv, zf.ro

Cosmin Zaharia

spot_img

Ultimele știri