Combinatul de la Azomures risca sa fie inchis in cazul in care neregularitatile inregistrate saptamana trecuta se repeta, a declarat astazi comisarul sef al Garzii de Mediu Silvian Ionescu, in cadrul videochat-ului Realitatea TV.
Comisarul sef a explicat ca patronii turci de la Azomures au primit subventii de la stat, dar nu sunt interesati sa introduca cele mai bune tehnologii. El a precizat ca profitul de 84 de milioane de euro realizat anul trecut trebuia reinvestit in mediu. Doi inspectori de la Garda de Mediu Bucuresti efectueaza in prezent verificari la combinatul muresean.
Fonduri zero pentru iazurile de decantare
O alta problema majora identificata de seful Garzii de Mediu este cea a iazurilor de decantare ce contin metale grele. El a precizat ca Ministerul Economiei nu mai are niciun leu pe anul 2009 pentru a le mentine in functiune. Acestea trebuie sa opereze inca 5-6 ani pentru ca substantele periculoase sa se aseze si sa poata fi tratate.
Din acest motiv, Garda de Mediu redacteaza un ghid de programe pentru ca proprietarul de iaz de mina sa aplice pentru fonduri publice. Pentru un cuantum rezonabil , functionarea pompelor va putea fi subventionata prin Administratia Fondului de Mediu.
Nu exista depozite pentru deseurile din bataluri
Silvian Ionescu a facut referire si la problema batalurilor din petrochimie. Romania mai are in prezent 61 de astfel de bataluri, ce trebuie inchise pana la 31 decembrie. Cu toate acestea, in tara nu exista depozite de deseuri periculoase corespunzatoare. In plus, cele 8 bataluri functionale nu au capacitatea necesara pentru a face fata la cantitatea aproximata la 1 milion de metri cubi de deseuri petroliere ce trebuie evacuate.
Toate batalurile trebuie golite pana la sfarsitul anului 2009 si renaturate pana la sfarsitul lui 2010, potrivit termenelor stabilite de Comisia Europeana.
„Este o problema care afecteaza sute de mii de oameni. Operatiunea este costisitoare, dar trebuie facuta pentru ca dupa 31 decembrie ne putem astepta oricand la intrebari din partea CE”, a explicat Silvian Ionescu saptamana trecuta.
Reprezentantii Rompetrol au explicat ca au demarat deja operatiunea de golire a batalurilor si de ecologizare a zonelor. Cele doua mari amplasamente de bataluri petroliere ale companiei, situate la rafinariile Midia si Vega, vor fi golite prin prelucrarea reziduurilor si transportarea lor in alta parte, urmata de lucrari suplimentare de curatare si umplere cu sol.
Achizitiile vitale se amana
Seful Garzii de Mediu s-a plans si de lipsa de fonduri pentru achizitiile vitale de care au nevoie inspectorii de mediu. El a precizat ca fosta conducere a Garzii a aruncat banii pe doua sedii locale, cel din Iasi si cel din Botosani. In ambele cazuri, el sustine ca sediile au fost supraevaluate.
Silvian Ionescu a mentionat si ca Garda de Mediu are nevoie de mai multi inspectori si de cel putin 150-200 de masini, “macar Loganuri daca nu masini de teren”.
Potrivit sefului Garzii de Mediu, exista dezbateri la nivel european pentru armonizarea amenzilor. Pentru incalcari grave ale legii, amenda de mediu poate ajunge la 200.000 de euro. In caz de infractiune penala, punitatea ar putea sa se dubleze, de la 3-4 ani cat este maximul in prezent.
Foto: Green Report