Padurile de mangrove Sunderban joaca un rol ecologic crucial in protejarea Pamantului in fata efectelor adverse ale schimbarilor climatice. Mangrovele functioneaza ca un filtru de carbon si absorb peste patru tone de dioxid de carbon din atmosfera, potrivit unui nou studiu citat de Thehindu.com.
Padurile indiene de mangrove Sunderban se intind pe o suprafata de 2.118 km patrati si au reusit sa “inghita” 4,15 tone de dioxid de carbon, se arata intr-un nou studiu al cercetatorilor de la Universitatea Calcutta.
“Mangrovele sunt ca un rezervor natural pentru stocarea dioxidului de carbon. Ele absorb dioxidul de carbon pentru propriile nevoi, ceea ce este un lucru important pentru oameni. Cu cat avem mai multa astfel de biomasa pe Pamant, cu atat mai mult CO2 va fi extras din atmosfera. Acest lucru va avea pana la urma ca rezultat controlarea temperaturii in crestere a atmosferei si a schimbarilor climatice care ii urmeaza”, a declarat profesorul Abhijit Mitrael, cel care a condus studiul.
Procesul de absorbtie al carbonului din atmosfera si depozitarea lui intr-un rezervor poarta denumirea de "sechestrare a carbonului". Acesta este un gaz primar cu efect de sera si este responsabil de incalzirea globala, deoarece duce la cresterea nivelului oceanelor si a temperaturilor. In cele din urma, afecteaza agricultura, pescuitul si sanatatea oamenilor.
Studiul eficientei padurilor de mangrove in absorbtia dioxidului de carbon s-a intins pe o perioada de doi ani si a fost finantata de Uniunea Ministeriala a Stiintei Pamantului.
Citeste si:
Studiu: Copacii din orase valoreaza milioane
Foto: web.rollins.edu