Norme mai aspre privind depozitarea deseurilor nucleare

Comisia europeana a adoptat in aceasta saptama noua legilatie cu privire la tratarea deseurilor nucleare, reglementand in mod strict exporturile catre alte tari.

"Este vorba despre un pas major pentru siguranta nucleara din Uniunea Europeana. Dupa ani de inactiune, UE isi asuma pentru prima data angajamente cu privire la stocarea definitva a deseurilor nucleare", a declarat comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger.

Noua legilatie obliga guvernele tarilor membre sa pregateasca, pana in 2015 cel mai tarziu, un program detaliat despre modul in care intentioneaza sa creeze centre de stocare definitiva a deșeurilor provenind de la centralele nucleare.

De asemenea, mai multe state membre vor putea sa se grupeze, convenind sa utilizeze impreuna un centru de stocare, amplasat pe teritoriul unuia dintre ele.

Tarile vor fi obligate sa ii informeze in mod corespunzator pe salariatii intreprinderilor respective, iar populatiile locale urmeaza sa participe efectiv la procesul de decizie. Totodata, vor fi obligati sa se supuna, in mod periodic, unui examen international, cel putin o data la zece ani, pentru a garanta aplicarea normelor celor mai stricte.

Conditii mai stricte pentru exportul deseurilor
Desi, exportul deseurilor catre alte tari, este autorizat in continuare, legislatia actuala prevede conditii mai stricte si mai constrangatoare. Astfel, tarile in care vor fi exportate deseurile radioactive urmeaza sa dispuna de centre de stocare definitiva aflat in serviciu la data expedierii deseurilor, cu instalatii aflate la mare adancime in subsol.
Centre de acest tip nu exista in toata lumea, iar niciunul nu se afla in constructie, in afara UE.

La actualul nivel al tehnicii, sunt necesari aproximativ 40 de ani pentru a concepe și construi un asemenea centru. Directivele actuale ale UE interzic, in mod expres, exportul catre tari din Africa, Pacific, Caraibe, dar si catre Antarctica.

Anul trecut, Comisia Europeana (CE) a cerut o interzicere totala a exporturilor, pozitie sustinuta, in iunie, de Parlamentul European, dar doar in mod consultativ. In prezent, 14 din cele 27 de tari ale UE detin reactoare nucleare, care genereaza combustibil uzat.

Foto: takepart.com

Cosmin Zaharia

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri