Nicolas Duntze, Confédération paysanne: ”Romania isi va pierde agricultorii in urmatorii 10 ani”

Lipsa sprijinului UE pentru micii producatori va face ca numarul agricultorilor din tari ca Romania si Polonia sa se reduca dramatic in circa 10 ani, la nivelul celui din statele occidentale, a avertizat Nicolas Duntze, membru al Confederatiei Taranesti din Franta, in timpul unei vizite in Romania.

”Aveti cea mai mare comunitate rurala din Europa, dar 4 milioane de hectare de teren sunt nelucrate, iar 80% din produsele alimentare sunt importate. Taranii romani trebuie sa fie ajutati sa reinceapa sa produca, pentru ca ei pot asigura in intregime necesarul de alimente al intregii tari”, a spus Duntze. El arata ca, din producatori, taranii ajunsi la sapa de lemn ingroasa randurile sezonierilor care muncesc pe marile exploatatii agricole, fiind adesea supusi abuzurilor angajatorilor.

”In anii 50, in Franta existau 3 milioane de tarani. Astazi mai suntem doar 450.000. In Romania aveti o mare densitate de populatie in mediul rural, insa eradicarea acestei populatii se va face mult mai rapid decat in tari ca Franta, Italia sau Spania daca persista aceleasi reguli de distributie a fondurilor europene”, explica Duntze.

Potrivit acestuia, fondurile substantiale alocate Agriculturii la nivel european se duc in proportie de 80% catre exploatatiile agricole de tip industrial, doar 20% revenind agriculturii locale si micilor producatori.

”Vindem teren” nu este solutia

„Transnationalele alimentare practica o agricultura intensiva, axata pe marea productie, care are nevoie de multe pesticide. Actuala Politica Agricola Comuna impune norme industriale care nu corespund nici modului nostru de a lucra si nici produselor pe care le furnizam ”, mai spune Duntze, exprimandu-si speranta ca micii producatori vor reveni in atentia UE in 2013, o data cu reformarea PAC. El remarca totusi o schimbare in retorica europeana pe acest subiect in ultimele 6 luni, dupa preluarea mandatului de comisar pe Agricultura de catre Dacian Ciolos.

”De cateva zile de cand ne aflam in Romania vedem mii de hectare nelucrate, iar pe marginea drumurilor numeroase anunturi cu <Vindem teren>. Nu asta este solutia! Daca nu vor mai exista acesti oameni, cine va mai lucra pamanturile? Locul lor va fi luat de multinationale precum Nestle sau Smithfield, care vor profita de subventiile agricole”, arata sindicalistul francez.

In opinia sa, solutia este in primul rand asocierea, pentru ca ”nici un taran (din Romania sau oriunde din Europa) nu va reusi de unul singur, ci doar daca actioneaza in colectivitate”.

Migratia sufoca micii producatori locali din Italia

Fabrizio Garbarino, de la Asociatia Rurala Italiana, arata ca mai bine de jumatate din cei 1.100.000 de romani emigrati in Italia muncesc in sectorul agricol. El subliniaza situatia grava a muncitorilor imigranti din sudul Italiei, dar si a micilor producatori italieni, care sunt, in unele regiuni, sufocati de aceasta migratie masiva.

”Romanii reprezinta cea mai mare comunitate etnica din Italia, supusa unor mari abuzuri sociale si din punct de vedere al conditiilor de munca. De ce toate aceste persoane trebuie sa sufere, de ce sunt nevoite sa emigreze? Acesta este unul din motivele pentru care am ajuns aici. Ca sa aflam raspunsuri si posibile solutii”, a spus acesta.

Cititi si: ”Capsunarii” Europei, tot mai des supusi abuzurilor din partea angajatorilor

Livia Cimpoeru

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri