Ziua internationala pentru reducerea riscului dezastrelor naturale

Sarbatorita in fiecare an, incepand cu 1989, in cea de a doua zi de miercuri a lunii octombrie, Ziua Internationala pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale recunoaste vulnerabilitatea populatiei dar si capacitatea acesteia de a face fata dezastrelor.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului si Padurilor, Ziua Internationala pentru Reducerea Dezastrelor este menita sa atraga atentia asupra impactului pe care dezastrele naturale il au asupra populatiei din intreaga lume, in special din tarile sarace.

Pe de alta parte, populatia este mobilizata sa actioneze pentru prevenirea dezastrelor sau pentru reducerea daunelor.

Evenimentele hidrometeorologice pot aparea oricand si pot afecta mai multe comunitati, iar
activitatile umane pot spori vulnerabilitatea si pot modifica echilibrul natural. Din acest motiv, obiectivul de reducere a dezastrelor trebuie incorporat in programele ample de dezvoltare durabila.

In Romania, Ministerul Mediului si Padurilor gestioneaza managementul resurselor de apa si, cu prioritate, managementul riscului la inundatii, cu toate cele trei componentele sale: preventive, de interventie operativa si de refacere.

Importanta unei gospodariri rationale si adecvate a resurselor de apa a devenit mult mai pregnanta in ultima perioada, in conditiile manifestarii tot mai evidente a fenomenului schimbarilor climatice, prin prezenta fenomenelor hidrologice extreme care au afectat o serie de tari ale lumii, inclusiv Romania.

Anul trecut, in Romania a fost aprobata Strategia Nationala privind Managementul Riscului la Inundatii pe termen mediu si lung. In urma aprobarii acestei strategii, a fost infiintata, in cadrul Ministerului Mediului si Padurilor, Autoritatea pentru Inundatii si Managementul Apelor, care asigura coordonarea unitara a activitatii de aparare impotriva inundatiilor la nivel national.

Ministerul Mediului afirma ca, in ultimii doi ani, s-au alocat cele mai mari resurse financiare din ultimii 20 ani pentru punerea in siguranta a lucrarilor de aparare existente avariate de viiturile din anii anteriori si pentru unele lucrari noi in zonele critice.

Programul de investitii pe anul 2010 al Ministerului Mediului si Padurilor a inclus 338 de obiective de investitii, pentru care s-au alocat aproximativ 800.000.000 lei.

Pentru anul 2011, Ministerul Mediului si Padurilor are in program 360 de obiective de investitii, pentru care au fost alocate 1.192.106.000 lei.

Una dintre principalele masuri de prevenire a dezastrelor și de protectie sau interventie in caz de
dezastre este crearea de strategii și cooperarea internationala.

Romania si Ungaria coordoneaza gestiunea riscurilor de mediu

Strategia UE pentru Regiunea Dunarii ofera un cadru macro-regional de cooperare pe
probleme de mediu, iar coordonarea Ariei Prioritare 5 – Gestiunea riscurilor de mediu este asumata de Romania impreuna cu Republica Ungara.

Principalele obiective ale acestei arii prioritare sunt pregatirea interventiilor in cazul unor evenimente hidro-meteorologice, cum ar fi inundatiile, seceta, alunecarile de teren, eroziunea solului sau furtunile, prin actiuni ale celor 14 state riverane Dunarii.

In calitate de Lider sau Partener de Proiect, Ministerul Mediului și Padurilor a initiat sau participa intr-o serie de proiecte transnationale cu un buget de peste 10 milioane de euro, cum sunt Danube Floodrisc si Water Core.

Mihai Diac

Foto: www.nws.noaa.gov/floodsafety/

 

spot_img

Ultimele știri