NASA a descoperit un nou sistem planetar: Kepler-11

Cercetatorii de la NASA au descoperit, cu ajutorul telescopului spatial Kepler, 6 planete formate dintr-un amestec de roci si gaze, orbitand in jurul unei stele, cunoscuta sub numele de Kepler-11. Steaua se afla la aproximativ 2.000 de ani lumina distanta de Pamant.

”Este uimitor. Steaua este extraordinar de compacta si exista un numar extraordinar de mare de planete mari care orbiteaza in apropierea ei. Nu stiam nici macar ca un astfel de sistem ar putea exista”, a declarat Jack Lissauer, cercetator planetar si membru al echipei NASA de cercetare de la Ames Research Center, Moffett Field, California.

Kepler-11 are cel mai compact si bogat sistem solar dintre toate stelele descoperite pana in prezent, cu exceptia Soarelui.

”Putine stele dintre cele pe care le cunoastem au mai mult de o planeta care le orbiteaza, iar Kepler este prima la care descoperim mai mult de 3”, a mai spus Lissauer.

Mai mari decat Pamantul

Toate planetele care orbiteaza in jurul lui Kepler-11, o stea pitica, sunt mai mari decat Pamantul, cea mai voluminoasa fiind comparabila, ca dimensiune, cu Uranus si Neptun. Planeta cea mai apropiata de stea, Kepler-11b, este de 10 ori mai aproape de steaua ei, comparativ cu distanta dintre Pamant si Soare. Cea mai indepartata, Kepler-11g, orbiteaza la o distanta de 2 ori mai mica, fata de cea dintre Pamant si Soare.

Orbitele celor 6 planete din sistemul solar Kepler-11 sunt mult mai apropiate intre ele, fata de oricare dintre orbitele sistemului nostru solar. Primele 5 planete din interior inconjoara steaua intr-un interval cuprins intre 10 si 47 de zile, in timp ce planeta cea mai indepartata, Kepler-11g, face ocolul stelei in 118 zile.

”Planetele sunt amestec de roci si gaze, posibil si apa”, a mai spus Lissauer. Potrivit acestuia, Kepler-11 este un sistem solar remarcabil ale carui arhitectura si dinamica ofera indicii importante despre formarea ei.

Planetele Kepler-11d, Kepler-11e si Kepler-11f au o cantitate importanta de gaz lichid, despre care Lissauer spune ca indica faptul ca cele 3 planete s-au format primele din sistem, in urma cu cateva milioane de ani.

Observatorul Kepler va continua cercetarile cel putin pana in noiembrie 2012, cautand planete la fel de mici ca Pamantul, incluzandu-le pe cele care orbiteaza stele zone locuibile din galaxie, unde ar putea exista apa la suprafata planetelor.

"Kepler pot gasi doar cateva dintre multele planetete din jurul stelelor, deoarece orbitele nu sunt aliniate corect. Daca tinem cont de asta, si de faptul ca telescopul vede cerul la o scala de 1 / 400, rezulta faptul ca exista milioane de planete care orbiteaza stele care inconjoara soarele nostru", a declarat William Borucki de la NASA Ames Research Center. 

Raluca Petrescu
Foto: Nasa.org

spot_img

Ultimele știri