Manifestatie pentru includerea Rosiei Montane in patrimoniul UNESCO

Circa 300 de persoane au manifestat astazi in fata Ministerului Culturii, cerand includerea Rosiei Montane in patrimoniul UNESCO, a declarat pentru Green Report Raluca Dan, reprezentanta organizatiei ReGeneration.

Manifestantii au venit cu postere inscriptionate cu mesaje de sustinere a cauzei, precum si cu fotografii ale romanilor din tara si din diaspora care militeaza pentru acelasi lucru. Un astfel de afis a fost oferit de catre cei prezenti secretarului de stat in Ministerul Culturii, Vasile Timis. Printre cei care s-au fotografiat cu mesaje de sustinere a includerii Rosiei Montane in patrimoniul UNESCO se numara Geanina Corondan si Zoli Toth.

Timis a declarat ca ministerul va tine cont de solicitarile manifestantilor si ca lista zonelor incluse in patrimoniul UNESCO se afla in stadiul de propuneri.

“Ministerul Culturii ne-a spus ca vor exista intalniri cu ONG-urile si cu autoritatile si comunitatile locale, care conteaza cel mai mult in luarea acestei decizii. Nu tine doar de minister includerea Rosiei Montane pe lista zonelor protejate UNESCO”, a declarat Raluca Dan.

La manifestatie au participat reprezentanti ai mai multor ONG-uri, printre care ReGeneration, Alburnus Maior, Asociatia Salvati Bucurestiul, Heritage, Militia Spirituala, Eco Police, Salvati Delta, Fundatia Pro Patrimonio si Asociatia Bucuresti.

Ministerul Culturii si Patrimoniului National (MCPN) a initiat procedura pentru includerea Rosia Montana in lista patrimoniul mondial UNESCO, anunta, in februarie 2010, Csilla Hegedus, consilierul personal al ministrului Kelemen Hunor, in cadrul unei dezbateri a Fundatiei Soros in Capitala, potrivit Mediafax.

Comisia permanenta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru relatia cu UNESCO sustine si ea includerea sitului Rosia Montana in patrimoniul mondial a organizatiei.

Proiectul Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) este "tipic pentru operatiile imediate care compromit definitiv dezvoltarea de larga perspectiva a zonei" si "echivaleaza cu radierea unei parti notabile din suprafata unui judet si a doua milenii de istorie", a sustinut Uniunea Arhitectilor din Romania (UAR), intr-o pozitie oficiala exprimata in 26 noiembrie 2010.

Proiectul minier de la Rosia Montana, despre care se vorbeste inca din anii ’90, a generat numeroase controverse in Romania, cele mai multe legate de impactul exploatarii asupra mediului si de conservarea siturilor arheologice din Muntii Apuseni.

Carmen Albisteanu
 

spot_img

Ultimele știri