Borbely: ”Negocierile pentru vanzarea certificatelor de carbon ale Romaniei sunt in faza finala”

Normal
0

21

false
false
false

RO
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Table Normal”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, sustine ca negocierile pentru vanzarea certificatelor de emisii de dioxid de carbon (CO2) sunt intr-o faza finala si ca spera ca in doua luni sa se poata face un anunt in acest sens, estimand pretul de piata al acestora la aproximativ 1,8 miliarde de euro.

Borbely Laszlo a declarat azi, intr-o conferinta de presa, ca legislatia in acest sens a fost finalizata abia in vara anului trecut, desi Romania putea sa vanda astfel de certificate de emisii de dioxid de carbon din 2008, la ora actuala un grup de lucru de la patru ministere purtand negocieri cu doua firme din Japonia si una din Spania, transmite corespondentul Mediafax.

El a apreciat ca negocierile se apropie de final, desi sunt dificile, aratand ca spera ca in doua luni sa se poata face un anunt in acest sens.

Borbely a precizat ca pretul de piata al certificatelor de emisii de dioxid de carbon detinute de Romania se ridica la aproximativ 1,8 miliarde de euro.

"Pana la inceputul anului 2010 nu s-a facut nimic, noi din 2008 puteam sa vindem, pana in 1 ianuarie 2010 nu s-a facut nimic. Nu comentez. Cand am venit la minister, am luat legatura cu ministrul Economiei, avem finalizata legislatia in mai-iunie, exista un grup de patru ministri – de la Mediu, Economie, Afaceri Externe si Finante, am inceput negocierile cu doua firme din Japonia, se pare ca si din Spania sunt interesati. Suntem intr-o faza finala de negocieri, ca sunt dificile aceste negocieri, eu sper ca in vreo doua luni vom putea veni si cu cantitati concrete, din pacate piata nu este foarte sus, noi am pierdut multi pasi in acesti ani. Avem in momentul de fata de vandut circa 300 de milioane de unitati, care inseamna la preturile actuale aproape 1,8 miliarde de euro, care ar putea fi folositi pentru investitii verzi", a afirmat Borbely.

Pentru fiecare tona de dioxid de carbon se emite un certificat de emisii, denumit unitate a cantitatii atribuite (AAU). Romania si-a asumat, in intervalul 2008-2012, reducerea cu 8% a emisiilor de gaze cu efect de sera, fata de nivelul anului 1989, procent similar cu cel convenit de Uniunea Europeana.

Certificatele sunt emise in baza unui sistem al Uniunii Europene legat de reducerea poluarii. Ele sunt alocate fiecarui stat membru, dupa ce guvernul acestuia stabileste niveluri maxime nationale pentru emisiile de gaze si aloca niveluri maxime pentru operatorii industriali. Certificatele emise in baza acestor alocari pot fi tranzactionate.

spot_img

Ultimele știri