Mancarea sanatoasa este prea scumpa

Mancarea sanatoasa este considerata scumpa, insuficient de satioasa si neapetisanta de catre persoanele care iau regulat masa in oras, releva un studiu realizat de Unilever Food Solutions.

Pe plan international, 57 la suta dintre cei chestionati considera ca mancarea sanatoasa este mai scumpa. Cele mai multe opinii in acest sens sunt in Polonia – 69 la suta, iar cele mai putine in Marea Britanie – 46 la suta.

In Romania, potrivit unui studiu realizat la nivelul Capitalei, 78 la suta dintre bucurestenii chestionati spun ca mancarea sanatoasa are un pret mare.

Romanii ar plati 50 de lei pentru o masa sanatoasa

72 la suta dintre bucurestenii care iau masa in oras in mod regulat ar fi dispusi sa plateasca in medie 50 de lei pentru o hrana sanatoasa, releva studiul Unilever Food Solutions. 4 la suta dintre cei care mananca frecvent in oras declara ca, intr-un asemenea caz, ar oferi chiar peste 100 de lei pentru o masa.

Persoanele care iau in mod frecvent masa in oras sunt dispuse sa plateasca aproximativ 5 lei in plus pentru o masa sanatoasa, fata de consumatorii medii (cei care mananca de maxim cinci ori pe saptamana in oras).

“Studiul a aratat ca oamenii sunt deschisi spre a manca mai sanatos: multi dintre cei care iau frecvent masa in oras cauta optiunile sanatoase din meniuri. Se pare insa ca suma pe care ei ar fi dispusi sa o plateasca nu este considerata suficienta pentru a acoperi costurile unei diete sanatoase. In plus, mancarea sanatoasa nici nu pare atragatoare pentru consumatori”, explica Maria Gavrilescu, Channel Marketing Leader la Unilever Food Solutions Romania. “Clientii nostri ne considera responsabili pentru calitatea mancarii, si au dreptate. Mancarea sanatoasa trebuie sa devina accesibila pentru ei – mai ales ca numarul persoanelor supraponderale si obeze este in continua crestere”, spune Maria Gavrilescu.

In opinia romanilor, responsabili pentru a imbunatati calitatea mancarii sunt, in ordine, proprietarii de restaurant, apoi producatorii de ingrediente si bucatarii. Studiul Unilever Food Solutions efectuat la nivel local a aratat ca 87% dintre romani ar vrea sa aiba la dispozitie mai multe optiuni sanatoase in restaurant, pentru a avea de unde alege. La nivel global, cei mai interesati de optiunile sanatoase din meniuri sunt indonezienii si chinezii (80%), iar cei mai putin interesati sunt rusii (40%).

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) estima ca, in anul 2008, 1,5 miliarde de adulti erau supraponderali. Dintre acestia, 500 de milioane erau obezi. Pana in 2015, numarul supraponderalior va ajunge la 2,3 miliarde, iar cel al obezilor – la 700 de milioane de oameni. Conform aceleiasi surse, in anul 2008, 51 la suta dintre adultii romani erau supraponderali, iar 19,1 la suta erau obezi. Printre cauzele principale ale acestei situatii se numara sedentarismul si alimentatia necorespunzatoare, sustine OMS.

Jumatate dintre romani sunt supraponderali

Studiile Organizatiei Mondiale sunt confirmate in Romania si de specialistii retelei de sanatate Regina Maria, care arata ca 58 la suta dintre barbatii romani si 44 la suta dintre femeile romance sufera de obezitate sau de supraponderabilitate. Specialistii de la Regina Maria considera ca aceste fenomene au drept cauza nu doar o simpla lipsa de autocontrol. In opinia acestora, a fi supraponderal sau obez reprezinta o boala.

Un raport recent al Organizatiei Mondiale a Sanatatii situeaza obezitatea printre primii 5 factori care cresc riscul de imbolnavire si rata mortalitatii. Potrivit OMS, alti factori din aceeasi categorie sunt subalimentatia, sexul neprotejat, alcoolismul, igiena deficitara si hipertensiunea.

Obezitatea este responsabila de aparitia unor boli precum hipertensiunea, insuficienta cardiaca, tulburarile respiratorii, diabetul zaharat, steatoza hepatica nonalcoolica, cresterea riscului de infarct miocardic, cancerul, precum si tulburarile de fertilitate la femei si de potenta sexuala la barbati. O parte din aceasta patologie, produsa de excesul ponderal, se amelioreaza sau poate chiar sa dispara odata cu pierderea in greutate.

Obezitatea este totusi o boala, sustin medicii

“In Romania, obezitatea inregistreaza o crestere alarmanta atat a numarului de cazuri, cat si a severitatii lor. Cele mai eficiente tratamente sunt cele chirurgicale, cu o rata de succes de peste 90%. Obezitatea in randul copiilor este din ce in ce mai des intalnita, la varste din ce in ce mai fragede, si cu excese ponderale de doua, trei si chiar patru ori greutatea normala a copilului”, declara dr. Rubin Munteanu, medic primar chirurgie generala in cadrul retelei Regina Maria.

Potrivit medicilor, stadiile avansate ale obezitatii, numita obezitate morbida, trebuie abordate succesiv de catre nutritionisti, psihologi, terapisti comportamentali, internisti si chirurgi.

Reteaua privata de sanatate Regina Maria este cea mai mare retea de servicii medicale private din Romania, cu peste 1000 de medici permanenti si colaboratori in cele sase spitale si 18 policlinici prezente in Bucuresti si in tara. Reteaua Regina Maria include 18 policlinici proprii in Bucuresti si in tara, sase spitale, trei campusuri medicale, Divizia de Laboratoare Clinice, Banca Centrala de Celule Stem, peste 130 de clinici partenere in toata tara si peste 140 000 de abonati.

Mihai Diac

Foto: www.deepermind.com

Citeste si:

Romanii ies la restaurant pentru a socializa

Romania naturala, partial bio

KFC elimina grasimile periculoase din meniurile din SUA

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri