Mancare proasta pentru romani

Retelele comerciale din Romania ofera de regula produse alimentare de slaba calitate, aduse din import, sustin specialistii romani in agricultura.

“Cum va explicati ca exista lapte cu termen de garantie de sase luni sau de un an? Cum poate scrie pe un ambalaj ca ar contine lapte cu 0,1 la suta grasime, imbogatit? Imbogatit cu ce? Au scos totul din lapte!”, avertizeaza dr. ing. Viorica Boboc, consilier superior in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Aceasta a explicat, pentru Green Report, ca laptele cu termen foarte lung de garantie nu este nociv, dar nu contine substante nutritive. In schimb, “contine conservanti, de care organismul nu are nevoie”.

Drept exemplu, dr. ing. Viorica Boboc a relatat ca o anumita firma livreaza in comert lapte, “cu toate ca, in ultimele luni, nu a avut nici o intrare de lapte proaspat in fabrica”.

Cu privire la produsele din carne, reprezentantul MADR a amintit ca “avem abatoare la 300 de kilometri de fermele de animale”, cu toate ca la nivelul UE se cerea ca distanta maxima sa fie de 100 de kilometri. “N-ar fi o problema daca ar fi carne din Romania, dar avem in magazine carne din Brazilia, de pe toate continentele. Si consumatorul inghite. Nu stiu cati cunosc cat de mult se depreciaza carnea, pe o asemenea distanta”, spune Viorica Boboc.

Oportunitati pentru productia ecologica

Informatiile au fost oferite in cadrul seminarului asociatiilor agricultorilor si proprietarilor de paduri, organizat astazi de Institutul de Economie Sociala si Institutul pentru Cercetarea Calitatii Vietii (ICCV) al Academiei Romane. Pe parcursul dezbaterilor, unii specialisti s-au declarat totusi optimisti, opinand ca situatia din prezent, in care piata romaneasca este inundata de produse alimentare de slaba calitate, ar putea fi schimbata: “Agricultura ecologica, sectorul de legume – fructe, micul producator din viticultura ofera un potential imens in Romania”, considera presedintele Federatiei Agrostar, Stefan Nicolae.

Pentru ca aceste sectoare economice sa se dezvolte, o solutie ar fi gruparea micilor producatori in asociatii. O astfel de tendinta exista in Romania, dar este franata de “neincrederea fermierilor, unii intr-altii”, considera Cornel Stefan, consilier in Ministerul Agriculturii. In opinia acestuia, “fermierii sunt inca foarte reticenti la formele de asociere, la formele de lucru in comun”.

In opinia lui Valentin Popa, presedintele Asociatiei Obstilor Vrancene, agricultorii evita sa se asocieze din doua motive: amintirea fostelor CAP si IAS, anterioare anului 1989, si “ajutorul social, care a transformat taranul roman intr-un asistat social, dupa anul 1989”.

Marile magazine incurajeaza micii producatori

Intuind directia spre care se vor indrepta preferintele clientilor romani, unele magazine incep sa rezerve spatiu produselor naturale. De exemplu, Metro Cash & Carry a lansat programul „De-ale noastre”, destinat sustinerii micilor producatori de legume din Romania. La randul ei, reteaua de hypermarketuri Carrefour include standuri cu articole bio, produse in Franta si in Romania.

In oferta Billa exista de asemenea produse bio, de provenienta romaneasca sau de import, cum ar fi laptele, iaurtul, zaharul, ouale, sucul de mere si cafeaua ecologica.

Alte produse bio, etichetate in mod corespunzator si disponibile in magazinele din Romania, sunt otetul, uleiul de rapita, “laptele” din soia, pulpa de tomate, sosul de soia, dulceata de zmeura, mustarul si pastele fainoase. De asemenea, exista la vanzare vin bio si bere ecologica.

30 la suta dintre romani lucreaza in agricultura

Conform datelor prezentate de Claudia Petrescu, cercetator in cadrul ICCV, “30 la suta din populatia ocupata a Romaniei, adica 2,4 milioane de oameni, lucreaza in sectorul agricol – un procent foarte mare, mai mult decat in industrie sau servicii. Romania are cele mai multe exploatatii agricole din UE, dar suprafata medie a unei exploatatii este de 3,5 hectare, ceea ce inseamna foarte putin – la nivelul celor din Malta sau Cipru”, precizeaza Claudia Petrescu.

Potrivit acesteia, in cadrul unui studiu realizat in anul 2010 de ICCV, 50 la suta dintre romanii care locuiesc in mediul rural au declarat ca veniturile nu le ajung nici macar pentru a le asigura nivelul de subzistenta.

Mihai Diac

Comentariile tale pot fi postate aici

Foto: www.infogradina.ro

Citeste si:

Romanii ignora alimentele bio

Legume “de-ale noastre”, la Metro

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri