Guvernul italian a anuntat ieri ca a prezentat un amendament la o lege examinata in Senat, pentru a pune capat programului sau de revenire la energia nucleara.
Autoritatile italiene intentioneaza sa defineasca o „noua strategie energetica nationala” excluzand energia nucleara, relateaza AFP, citatata de Mediafax.
Este necesar ca acest amendament sa fie adoptat de Parlament, pentru declansarea opririi programului nuclear, un proiect al lui Silvio Berlusconi.
Guvernul a prezentat un amendament la Decretul-Lege 34, aflat in curs de examinare in Senat, ce „prevede abrogarea normelor privind programul de localizare, realizare si activitate pe teritoriul national al centralelor nucleare”, a anuntat un comunicat al presedintiei Consiliului de Ministri.
„Cu acest amendament, Consiliul de Ministri se vede (nevoit) sa incredinteze definirea unei noi strategii energetice nationale”, care „va tine cont de indicatiile definite de Uniunea Europeana (UE) si organismele nationale competente”, se mai arata in comunicat.
Italienii, speriati de incidentul din Japonia
Accidentele de la centrala nucleara de la Fukushima, in Japonia, au consolidat opozitia fata de energia atomica in Italia.
Intr-o prima etapa, Guvernul a hotarat, la 23 martie, sa suspende, timp de un an, procesul de revenire la energie nucleara, dupa care, saptamana trecuta, Berlusconi a anuntat ca intentioneaza sa impuna un moratoriu de doi ani.
Un referendum, promovat de catre opozitie, este prevazut in perioada 12-13 iunie, in Italia, pentru a se vota prin „da” sau „nu” revenirea la programul atomic. Italia a renuntat la energia nucleara in 1987, prin referendum, dupa catastrofa de la Cernobil.
Italia este a doua tara europeana care anunta oficial renuntarea la energia nucleara. Recent, Germania a decis sa renunte in totalitate la productia de energie nucleara pana in 2020, procesul urmand sa se deruleze gradual.
"A fost luata o decizie pentru inchiderea a opt centrale pana la sfarsitul acestui an, iar acestea nu vor fi in mod sigur reactivate. Restul de noua centrale ramase vor fi inchise pana la sfarsitul deceniului”, a declarat secretarul de stat din Ministerul Mediului, Juergen Becker, la inceputul acestei luni.
Foto: energytribune.com
Cititi si:
Germania va renunta complet la productia de energie nucleara pana in 2020
Germania vrea sa grabeasca inchiderea centralelor nucleare si dezvoltarea energiei regenerabile
Ponderea energiei nucleare din Romania va creste in urmatorii ani