ISS evacuata de urgenta din cauza unor deseuri spatiale care amenintau statia

Echipajul Statiei Spatiale Internationale (ISS) a fost nevoit sa se refugieze pentru scurt timp la bordul unor capsule Soyuz, in vederea evacuarii, din cauza unor deseuri spatiale care au trecut pe langa ISS la o distanta de circa 250 de metri, potrivit AFP, citata de Mediafax.

„Deseurile spatiale au fost detectate prea tarziu pentru ca statia sa poata efectua o manevra de evitare. Cei sase membri ai echipajului au primit ordinul de a se adaposti la bordul unor vehicule Soyouz”, a indicat o sursa de la Centrul rus de control al zborurilor spatiale pentru agentia rusa Interfax.

La putin timp dupa, aceeasi sursa a anuntat ca pericolul a trecut, dar si ca un deseu spatial neidentificat a trecut foarte aproape de ISS, la circa 250 de metri. 

Deocamdata, informatiile despre incident nu au fost confirmate oficial. Un purtator de cuvant al Centrului rus de control al zborurilor spatiale a spus doar ca manevra de evacuare este una obisnuita in cazul in care ISS este amenintata de deseuri orbitale. In cazul unui impact, ISS ar putea fi depresurizata, ceea ce ar condamna echipajul la moarte. 

5 persoane la bord

In prezent, ISS este ocupata de trei rusi Andrei Borissenko, Aleksandr Samokutaev si Serghei Volkov -, doi americani – Roland Garan si Michael Fossum – si un japonez – Satoshi Furukawa. 

Un incident similar a avut loc in martie 2009. Zece minute mai tarziu, NASA anunta ca pericolul trecuse. 

Atunci, cercetatorii au spus ca astfel de incidente se vor multiplica intr-un spatiu din ce in ce mai poluat de deseuri diverse. In afara de sateliti abandonati si alte obiecte de mari dimensiuni, expertii estimeaza ca circa 300.000 de deseuri cu dimensiuni intre 1 si 10 centimetri si alte miliarde de obiecte mai mici graviteaza in jurul Pamantului. 

Circa 18.000 din aceste deseuri, foarte periculoase pentru navetele spatiale si ISS, pentru ca se deplaseaza cu zeci de mii de kilometri pe ora, sunt monitorizate de radarele americane. 

Acest lucru nu a impiedicat insa coliziunea, pe 10 februarie 2009, dintre un satelit militar rus si unul comercial american, din cauza unui deseu. Era vorba de o premiera, potrivit expertilor.

 

spot_img

Ultimele știri