Investitorii care vor participala alaturi de Hidroelectrica la constructia hidrocentralei de la Tarnita vor fi anuntati pana la sfarsitul anului, a declarat, luni, pentru Green Report, Alexandru Sandulescu, director general al Directiei Energie din Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.
"Pana la sfarsitul acestui an vom cunoaste investitorii sau investitorul care va participa alaturi de Hidroelectrica la realizarea proiectului de la Tarnita. Conform studiului de fezabilitate valoarea proiectului este de 1,1 miliarde de euro", a spus reprezentantul Ministerului Economiei.
Hidrocentrala va avea o capacitate instalata de 1.000 de MW si va fi echipata cu patru grupuri de cate 250 MW fiecare. Totodata, se estimeaza punerea in functiune pentru primele doua grupuri energetice pentru al doilea semestru al anului 2017, iar celelalte doua in semestrul al doilea al anului 2019, potrivit calendarului proiectului.
Hidrocentrala Tarnita Lapustesti ar urma sa contribuie la acoperirea curbei de sarcina estimata pentru anul 2020 prin producerea anuala a circa 1.650 GWh (1,65 TWh), pentru asigurarea functionarii eficiente a grupurilor din Sistemul Energetic National.Contributia la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera este estimata la circa 628.000 de tone de dioxid de carbon pe an, potrivit datelor proiectului.
In martie 2011 Consiliul Judetean Cluj a eliberat Avizul prealabil privind oportunitatea intocmirii documentatiei „PUZ Centrala Hidroelectrica prin acumulare si pompaj – Tarnita – Lapustesti – investitie de interes national”.