Anul care tocmai s-a incheiat a insemnat demararea unor proiecte importante pentru Romania in ceea ce priveste inverzirea activitatilor companiilor, investitiile in tehnologii verzi si energie regenerabila. Chiar daca nivelul acestora s-a mentinut la un nivel redus din cauza contextului economic, 2011 va insemna continuarea planurilor de investitii mai ales in sectorul energiei din surse regenerabile si al cresterii eficientei energetice.
Pe de alta parte, 2010 a fost anul aparitiei primul top al celor mai verzi companii din Romania, Green Business Index, realizat de Asociatia Green Revolution, cu sprijinul Asociatiei Centru Ecologic Green Area, sub patronajul Ministerului Mediului si Padurilor. Lansarea a avut loc la data de 7 iulie, in cadrul Galei de premiere Green Business Index. Siveco Romania a ocupat locul 1 si a devenit castigatoarea primei editii a topului Green Business Index.
Enel intra pe piata regenerabilelor
Enel Green Power, subsidiara de energii regenerabile a grupului italian de utilitati Enel, a investit in primul semestru zece milioane de euro pentru dezvoltarea a doua proiecte eoliene in Romania, respectiv Cara Costantin si Dealul Pietros, ambele in nordul Dobrogei, potrivit Mediafax.
In 2009 investitiile grupului in cele doua proiecte s-au ridicat la 42 milioane de euro, potrivit datelor Enel transmise Bursei de la Milano. Enel a anuntat ca vrea sa dezvolte in Romania turbine eoliene cu o putere instalata de 350 MW, echivalentul a jumatate din puterea unui reactor nuclear de la centrala de la Cernavoda.
In luna septembrie, Enel Green Power, subsidiara de energii regenerabile din grupul italian, a anuntat ca va investi 5,2 miliarde de euro pana in 2014 in mai multe state, inclusiv Romania, pentru dezvoltarea de energie eoliana si extindere.
Tot in sectorul eolian, firmele MW Team Invest si Tomis Team, ambele detinute grupul ceh CEZ, vor investi 200 milioane pentru finantarea proiectului eolian de la Fantanele, judetul Constanta. Banii vor veni sub forma de imprumut de la Banca Europeana pentru Investitii (BEI). Firma MW Team Invest din Bucuresti este detinuta integral de Tomis Team, societate controlata de grupul ceh de utilitati CEZ si de subsidiara CEZ Polonia.
Proiect pentru captarea si stocarea carbonului
Romania a realizat studiul de fezabilitate pentru un proiect-pilot de captare si stocare a carbonului (CCS), la Turceni. Proiectul ar urma sa aiba o capacitate de 1,5 milioane de tone pe an de dioxid de carbon captat si stocat in siguranta, iar pentru a obtine finantarea necesara, Romania s-a inscris intr-o competitie europeana pentru astfel de proiecte.
Proiectul ar urma sa fie amplasat in regiunea Sud-Vest, zona cea mai industrializata din tara, responsabila pentru 40% din emisii la nivel national. Pentru a obtine finantarea necesara, Romania a trimis o cerere de finantare pentru programul european EU-NER300.
Proiectul guvernamental a fost lansat oficial la Bruxelles, cu ocazia Zilei Nationale de 1 decembrie. Potrivit reprezentantilor Institutului de Studii si Proiectari Energetice (ISPE), proiectul de cercetare urmareste inventarierea tehnologiilor de captare si stocare a CO2 utilizate la nivel mondial in faza experimentala sau comercial si identificarea potentialului geologic de stocare pe care il are Romania. De asemenea, se are in vedere cresterea nivelului de cunostinte si informarea opiniei publice in domeniul tehnologiilor CCS.
Solicitari de 3,4 miliarde euro pentru energie verde
In prima partea a anului 2010, Ministerul Economiei Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) a primit 419 proiecte de investitii in energie regenerabila, cu o valoare totala de 14,2 miliarde de lei (aproximativ 3,4 miliarde de euro), bugetul disponibil fiind de doar 420 milioane lei.
Potrivit reprezentantilor Ministerului Economiei, la sfarsitul perioadei de depunere au fost primite 419 proiecte, in valoare totala de aproximativ 14,2 miliarde lei, inclusiv TVA, care au solicitat asistenta financiara nerambursabila in valoare de circa 8,3 miliarde lei. Suma alocata cererii de propuneri de proiecte a fost de 420 milioane de lei.
Proiectele au putut fi depuse in intervalul 4 ianuarie – 30 aprilie si sunt finantate prin programul operational sectorial „Cresterea competitivitatii economice”, cofinantat din fonduri europene.
Programul vizeaza sprijinirea investitiilor in modernizarea si realizarea de noi capacitati de producere a energiei electrice si termice, prin valorificarea resurselor energetice regenerabile, respectiv a biomasei, resurselor hidroenergetice, solare, eoliene, biocombustibilului si a celor geotermale.
Aer mai curat la Rovinari
Pentru reducerea poluarii, Complexul energetic Rovinari va investi 176 milioane de lei intr-o instalație de desulfurare a gazelor de ardere, lucrarile fiind programate sa se incheie la 31 decembrie 2011.
Instalatia va ajuta la reducerea emisiilor de dioxid de sulf, care au un efect poluant puternic asupra atmosferei.
Fondurile pentru demararea lucrarilor vor proveni din imprumuturi, potrivit Mediafax. Complexul Rovinari mai are in planul de investitii de mediu realizarea unor instalatii de denoxare, pentru reducerea emisiilor de oxizi de azot, de desprafuire, pentru reducerea emisiilor de pulberi si de evacuare a zgurii si cenusii.
Sectorul eolian, principalul motor investitional
In urmatorii trei ani, Romania va deveni principalul actor de pe piata energiei eoliene din estul Europei (fostul bloc comunist plus Grecia si Turcia), potrivit declaratiilor lui Ionel David, public affairs manager la Asociatia Romana pentru Energie Eoliana.
In opinia acestuia, pana in 2013, capacitatea instalata in Romania va fi intre 1.800 si 3.300 de megawati, in conditiile in care, in prezent, Turcia si Grecia au cate 801, respectiv 1.200 megawati. La inceputul anului 2010, in Romania erau instalati 14,1 megawati de energie eoliana.
Aceste cifre echivaleaza cu investitii cuprinse intre 2.880 si 5.940 de milioane de euro, in urmatorii doi-trei ani. Prin aceste investitii vor fi create 5.000 de locuri de munca. Fiecare mie de megawati instalati va aduce la bugetul de stat din taxe si impozite circa 70 de milioane de euro, a declarat pentru ”Green Report” Ionel David.
Chiat daca previziunile acestuia pentru sectorul eolian sunt optimiste, Romania ocupa locul 22 intr-un clasament al celor mai atractive 30 de piete pentru energii regenerabile realizat de compania de consultanta Ernst&Young, citat de Mediafax.
Cel mai mare investitor in energie eoliana in Romania este in prezent grupul ceh CEZ. Primele locuri in clasamentul Ernst&Young sunt ocupate, in ordine, de China, SUA si Germania. Top 10 este completat de India, Marea Britanie, Italia, Franta, Spania, Canada si Portugalia.
Eficienta energetica, premiata de BERD
Anul care tocmai a trecut, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a gazduit pentru prima oara in Romania ceremonia de decernare a premiilor pentru excelenta in eficienta energetica, sarbatorind investitiile de succes implementate in tara, realizate cu ajutorul fondurilor obtinute de la Uniunea Europeana si BERD.
La categoria “Cea mai mare investitie si cele mai mari economii de energie”, castigatoarea fost compania SC CHIMCOMPLEX Borzesti, unul dintre cele mai mari combinate chimice romanesti, care a folosit imprumutul de la BERD in valoare de 2,5 milioane euro primit de la BCR pentru o centrala de cogenerare.
Facilitatea de Finantare pentru Eficienta Energetica UE/BERD (EEFF) reprezinta un program comun de finantare, ce are ca scop promovarea investitiilor de eficienta energetica in sectorul privat din Romania, prin intermediul bancilor locale partenere. Cu ajutorul acestei facilitati, companiile romanesti pot contracta imprumuturi de pana la 2,5 milioane euro pentru investitii ce vizeaza eficientizarea energiei, beneficiind de un grant de 15 procente din partea UE, la finalizarea cu success a proiectului. Pe langa finantare, companiile primesc consultanta tehnica gratuita din partea Tractebel Engineering, de asemenea, finantata cu fonduri europene.
Bancile participante din Romania sunt: Banca Comerciala Romana (BCR), BRD – Groupe Société Générale, Banca Transilvania si CEC Bank.
Pana in prezent, 37 de companii romanesti au alocat 31 milioane euro pentru investitii in eficienta energetica, prin intermediul Facilitatii de Finantare pentru Eficienta Energetica UE/BERD. Prin intermediul acestor proiecte, se estimeaza economisirea a 687,000 MWh pe an.
Facilitatea de Finantare pentru Eficienta Energetica UE/BERD si bancile participante dezvolta in prezent alte 22 de proiecte de eficienta energetica in Romania, care vor beneficia de finantare in valoare de 17 milioane euro.