Interviu G.R.: Portofoliul “verde” al Siemens

Portofoliul “verde” al Siemens Romania consta in produse si servicii care contribuie direct la protectia mediului inconjurator. Unul dintre exemple este energia regenerabila, care a devenit un domeniu prioritar pentru companie, multe dintre investitii indreaptandu-se spre tehnologiile pentru generarea energiei eoliene sau solare.

Pe langa tehnologii si servicii “curate”,  Siemens Romania se implica si proiecte de responsabilitate sociala. Prin intermediul acestor proiecte de CSR, compania “trage un semnal de alarma asupra unor probleme generale rezultate din lipsa unei planificari adecvate pe termen lung si asupra consecintelor dezvoltarii urbane nesustenabile”, a mentionat in interviul acordat Green Report, Cristian Secosan, CEO Siemens Romania.

Green Report: Care este portofoliul de mediu al Siemens Romania?

Cristian Secosan: Suntem lideri mondiali in parcurile eoliene offshore si producem cea mai mare si mai eficienta turbina pe gaz. Vorbim apoi de tehnologii pentru protejarea mediului, tehnologii pentru filtrarea si purificarea apei sau pentru controlarea poluarii aerului. Totodata, eficienta energetica este una dintre prioritatile Siemens, uzine cu energie combinata, solutii inteligente pentru cladiri, care asigura o economie de energie de pana la 40%.

G.R.: Puteti enumera cateva solutii "verzi", marca Siemens, aplicate in tara noastra?

Crisitan Secosan: Turbine eoliene, solutii “verzi’ pentru cladiri, dintre care as aminti Building Management System (BMS) si alte solutii de eficienta energetica, solutii pentru mediu, electrofiltre si actionari cu convertizoare de frecventa, solutii pentru transportul urban si pentru calea ferata, cum ar fi trenuri si tramvaie.

G.R.: Dupa Braila Winds, care este urmatorul proiect eolian, in Romania, in care se vor invarti turbinele Siemens? Ce capacitate insatalata estimati ca va avea noul parc eolian?


Cristian Secosan
: Avem mai multe proiecte in pregatire, a caror capacitate variaza de la cativa MW pana la peste 100 de MW.

G.R.: Ati facut parte din juriul concursului de dezvoltare urbana, Victoria 20.20, desfasurat in 2011. Cu ce impresii ati ramas in urma acestei competitii?

Cristian Secosan: Victoria20.20 a fost un prilej foarte bun pentru a testa o serie de ipoteze cu privire la dezvoltarea oraselor din Romania: cum se pot aplica principiile sustenabile de dezvoltare urbana in Romania, modul in care tehnologiile verzi pot contribui la stimularea economiei, toate acestea plecand de la cazul unui oras real din Romania, Victoria.

Poate cea mai importanta concluzie a concursului a fost aceea ca solutii pentru astfel de orase exista, este nevoie doar de o abordare mai structurata si obiective mult mai clare. Proiectele castigatoare din cadrul Victoria 20.20 contin sugestii foarte bune pentru zona privata, idei de investitii pe termen lung si moduri de valorizare a potentialului zonal.

G.R.: Concursul de dezvoltare urbana, Orasul 20.20, a atras, pana acum, zeci de inscrieri. Cum si de catre cine ar putea fi puse in practica scenariile ce urmeaza sa fie desemnate castigatoare la finalul competitiei?

Cristian Secosan: Majoritatea sunt proiecte de valorizare a obiectivelor culturale sau de agrement din zona, de aceea autoritatile locale ar fi cele mai in masura sa se ocupe de dezvoltarea lor.

G.R.: Siemens Race 2012 a avut peste 200.000 de sustinatori online. Ce credeti ca i-a determinat pe acesti tineri sa se alature virtual celor 10 bloggeri care au pornit offline, in cautarea tehnologiilor "verzi"?

Cristian Secosan
: Cred ca majoritatea au fost manati de curiozitate. Ce inseamna sustenabilitate?; Ce inseamna tehnologii de dezvoltare urbana?; Cum contribuie ele la imbunatatirea mediului in care traim?, toate acestea sunt intrebari legitime si de la care am pornit si acest proiect.

G.R.
: Cum functioneaza Siemens City of the Future? De ce Siemens a ales Singapore pentru amplasarea acestui centru de demonstratii pentru solutiile viitorului? Pe cand un management inteligent al traficului si in orasele romanesti?

Cristian Secosan
: Singapore este un oras extrem de dezvoltat si a fost ales pentru potentialul sau. Acolo solutiile Siemens sunt o necesitate. Exista deja proiecte de management al traficului in pregatire si in cativa ani in mod sigur vom vedea si concretizarea lor.

G.R.: Cum se implica Siemens in viata comunitatii? Care sunt cele mai reprezentative proiecte de responsabilitate sociala, derulate in Romania?

Cristian Secosan: Protectia mediului inconjurator este un imperativ care ghideaza toata activitatea noastra, de la cercetare pana la livrarea produselor. Nu in ultimul rand, vrem sa jucam un rol important in informarea si educarea companiilor, a publicului larg si a decidentilor cu privire la schimbarile care se produc in comunitate, ca urmare a globalizarii si urbanizarii excesive. La nivel local, am dezvoltat o serie de proiecte prin care sa tragem un semnal de alarma asupra unor probleme generale rezultate din lipsa unei planificari adecvate pe termen lung si asupra consecintelor dezvoltarii urbane nesustenabile, care afecteaza multe orase si zone urbane din Romania. Victoria20.20 a scos in evidenta problema oraselor monoindustriale, victime ale unei lipse de viziune in ceea ce priveste dezvoltarea pe termen lung, demonstrand ca solutii la aceste probleme exista si pot fi puse in practica.

Mihaela Pavnutescu

Citeste si: Premiul Siemens Race, o excursie la Hamburg
Orașul 20.20, proiect initiat de Siemens
10 bloggeri, la Siemens Race 2012

 

spot_img

Ultimele știri