Sute de oameni vor putea degusta si cumpara produse romanesti ecologice prezentate la Biofach, cel mai mare targ din lume de produse ecologice, ce si-a deschis astazi portile la Nuremberg, in Germania. Evenimentul se desfasoara in perioada 16 – 19 februarie.
In cadrul pavilionului national al Romaniei isi vor expune produsele ecologice 17 firme romanesti, prezentand vizitatorilor o varietate de produse ecologice: fructe de padure, cereale, miere, faguri de miere, propolis, polen, ceara de albine, seminte de floarea soarelui si ulei ecologic si derivate ale acestora.
De asemenea, participantii vor putea cumpara faina ecologica integrala, ulei de canepa presat la rece, faina de canepa, paine si produse de panificatie, seminte de plante aromatice si mirodenii, nuci, ulei de nuca, furaje ecologice, branza ecologica, tuica ecologica, vinuri din struguri ecologici, precum si obiecte de arta si artizanat traditionale romanesti certificate ecologic.
“Prin participarea in cadrul acestui targ international, se intentioneaza promovarea intensiva a produselor ecologice romanesti si faptul ca suntem pe drumul cel bun, dupa cum ne demonstreaza statistica la nivel mondial care ne situeaza in primele 20 de tari din lume exportatoare de produse agricole certificate ecologic”, spune presedintele Asociatiei Bio-Romania (ABR), Marian Cioceanu.
Romania ar putea fi tara partenera la Biofach 2012
Potrivit reprezentantilor ABR, Romania se bucura la editia din acest an a targului de un pavilion national mult mai mare ca in anii precedenti, avand un numar mai mare de firme exportatoare expozante si cea mai mare diversitate a produselor ecologice oferite.
“Dorim sa demonstram organizatorilor germani – Nuremberg Messe, faptul ca Romania poseda competentele necesare pentru a deveni tara partenera pentru Biofach 2012 – Nuremberg”, a mai spus presedintele ABR.
Potrivit ABR, agricultura ecologica, alaturi de ecoturismul si agroturismul ecologic ar putea fi solutiile iesirii din criza economica si pentru dezvoltarea durabila a Romaniei pe termen mediu si lung.
Tara noastra ar putea dezvolta acest domeniu, in contextul in care are soluri fertile in campiile din sudul si vestul tarii, precipitatii rezonabile si acces la o retea mare de rauri ce pot fi utilizate pentru irigatii. La acestea se adauga faptul ca, in ultimii 40 de ani si mai ales in ultimii 20 de ani, pamantul agricol din Romania a fost chimizat la niveluri foarte scazute.
In ultimii 10 ani, intre 1 si 3 milioane ha teren arabil de cea mai buna calitate, au ramas nelucrate, ceea ce face ca in unele zone perioada de conversie la agricultura ecologica sa fie doar de un an de zile.