Guvernatorul Deltei: Incendiul a afectat mai mult insecte, broaste si serpi si mai putin pasari

Guvernatorul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, Grigore Baboianu, sustine ca in urma incendiului de la Vadu cel mai afectate au fost insectele, broastele, reptilele si serpii, care nu s-au putut retrage in timp util din calea flacarilor, si mai putin pasarile, care sunt pregatite de zbor, scrie Mediafax.

Baboianu, citat de aceeasi agentie, a declarat ca incendiul a afectat mai putin pasarile fiindca acestea sunt la inceputul perioadei de migratie, fiind pregatite de zbor, dar a adaugat ca dimensiunea reala a pierderilor ecologice din zona va fi cunoscuta de-abia saptamana viitoare, atunci cand specialistii vor face cercetari la fata locului,

"Pasarile sunt mai putin afectate pentru ca sunt la inceperea perioadei de migratie, ca atare sunt pregatite de zbor, ele au putut sa plece probabil. Insectele sunt cele mai afectate si eventual reprezentanti din fauna acvatica si semiacvatica, batracieni, reptile, serpi, asta se va vedea in perioada urmatoare, mai ales ca zona este una mlastinoasa, zona in care stratul de apa a constituit o protectie pentru ceea ce a fost sub apa. Au ramas vietatile care nu au putut evada in timp foarte scurt".

El a precizat ca saptamana viitoare va fi realizata o cercetare la fata locului pentru a putea fi realizata o estimare reala a pagubelor produse in urma acestui incendiu.

"Nu se poate face o estimare decat dupa ce vom face un survol, ne vom deplasa si pe teren , vom solicita sprijinul unor institute de cercetare, organizatii neguvernamentale care ne-au mai ajutat in zona si sa vedem dimensiunile reale, mai ales cele din punct de vedere ecologic, economic, mai putin, pentru ca e vorba de suprafete de stuf. O estimare reala va fi realizata saptamana viitoare", a mai spus Grigore Baboianu.

Cauzele incendiului, necunoscute inca

El a afirmat ca, deocamdata, nu se poate spune daca incendiul a fost cauzat de turisti sau de crescatorii de animale, urmand sa fie facuta o investigatie pentru identificarea vinovatilor.

Totodata, in zona respectiva trebuie luate masuri astfel incat accesul sa fie mai strict pentru a nu a mai avea loc asemenea evenimente.

"Mai sunt si turisti ocazionali acolo, in ciuda incercarilor noastre de a restrange turismul neorganizat care poate sa aiba si aceste efecte, mai sunt si crescatori de animale care ocazional isi lasa animalele si au interes ca in perioada de toamna cand uscaciunea e foarte mare sa elimine aceasta vegetatie uscata ca sa fie accesibila cea verde. Probabil cea mai buna solutie va fi preventia, sa instituim un regim de control mult mai sever in ciuda protestelor ca nu vrem sa lasam turistii in zona Vadu ca sa se bucure de plaja salbatica de acolo. Acolo nu este o zona pentru asa ceva, sunt atatea plaje de-a lungul litoralului care ar trebui folosite. Trebuie sa actionam in domeniul preventiei pentru ca este mai greu sa gasim acum un vinovat. Se vor face investigatii, este posibil sa gasim un astfel de vinovat care va suporta consecintele, nu neaparat cele legate de o eventuala amenda, ci cele legate de dimensiunea pierderilor ecologice si pentru ca acestea se pot evalua si pot fi imputate unei entitati vinovate", a explicat guvernatorul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii.

Un puternic incendiu a izbucnit, sambata dupa-amiaza, in zona Vadu, care face parte din cadrul Rezervatiei Biosfera Delta Dunarii, mistuind aproximativ 300 de hectare de stuf si vegetatie uscata.

Riscul unui nou incendiu, doar daca se modifica directia vantului

Trei autospeciale de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Dobrogea actioneaza de mai bine de 20 de ore pentru stingerea flacarilor. Interventia pompierilor a fost ingreunata atat din cauza vantului puternic, care si-a schimbat de mai multe ori directia de la izbucnirea focului, dar si de faptul ca terenul in zona este accidentat si mlastinos.

In prezent, focul a fost izolat, insa mai sunt cateva focare pe care pompierii spera sa le stinga cat mai curand posibil daca nu se modifica din nou directia vantului. Potrivit pompierilor, mai exista riscul reizbucnirii focului doar daca se modifica directia vantului si daca in zona respectiva este inca vegetatie nearsa. Pompierii iau in calcul mai multe cauze care ar fi putut provoca incendiul, si anume o tigara aprinsa aruncata la intamplare, gratar facut de catre turisti in zona, efectul de lupa al vreunui ciob de sticla in conditiile vegetatiei uscate din zona si chiar focul pus intentionat.

Zona unde a izbucnit focul face parte din cadrul Rezervatiei Biosfera Delta Dunarii.

Mihaela Pavnutescu

 

spot_img

Ultimele știri