Gliese 581d – prima planeta care poate sustine viata asa cum o face Terra

Gliese 581d este prima planeta, descoperita de cercetatori, care poate sustine forme de viata asa cum o face Pamantul. Cel putin asta este concluzia oamenilor de stiinta de la Institutul Pierre Simon Laplace din Paris, care si-au publicat deja studiul in "The Astrophysical Journal Letters", relateaza Science Daily.

Astrofiziceienii cauta de multa vreme planete care pot fi locuite asa cum se intampla in cazul Terrei. Ei s-au uitat in special in jurul stelelor, la distante in care planetele nu sunt nici calde nici reci pentru a sustine viata.

Gliese 581 este o stea pitica ce a captat deja atentia cercetatorilor. In 2007 oamenii de stiinta au raportat descoperirea a doua planete care orbiteaza nu departe de zona optima pentru dezvoltarea vietii.

Fiind cea mai indepartata, Gliese 581d a fost initial considerata prea rece pentru a sustine viata. Totusi, analize ulterioare ale expertilor au aratat ca, daca ar avea oceane lichide, acestea s-ar evapora rapid intr-un efect de sera similar celui de pe Venus, care are o clima neospitaliera.

O noua posibilitate a aparut in 2010 cand o echipa de cercetatori, condusa de Steven Vogt de la Universitatea Santa Cruz din California, a anuntat ca a descoperit o noua planeta pe care au numit-o Gliese 581g sau "Zarmina’s World". Ei au spus atunci ca aceasta planeta are o masa similara cu cea a Pamantului si era aproape de centrul zonei locuibile.

Timp de mai multe luni se parea ca au reusit sa descopere prima planeta asemanatoare cu Terra in afara Sistemului Solar.

Din nefericire, analize ulterioare ale unor cercetatori independenti au ridicat serioase semne de intrebare in acest sens. Multi cred acum ca Gliese 581g nici macar nu exista.

Insa acum a aparut o noua posibilitate: Gliese 581d. Cu toate ca este o planeta plina de roci, se estimeaza ca are de sapte ori masa Pamantului si este de doua ori mai mare.

La prima vedere Gliese 581d este un candidat prost pentru sustinerea vietii. Asta pentru ca primeste mai putin de o treime din energia stelara a Pamantului si ar putea fi blocata permanent pe un ciclu de zi sau de noapte.

Totusi, cu ajutorul unor programe de calculator, cercetatorii au descoperit cu surprindere ca planeta are o atmosfera densa in dioxid de carbon si este nu doar stabila ci si suficient de calda pentru a avea oceane, nori si ploi.

Cercetatorii sunt foarte entuziasmati de faptul ca Gliese 581d, situata la 20 de ani lumina de Pamant, este unul dintre cei mai apropiati vecini galactici. Tehnologia din prezent insa este insa o problema pentru colonizarea planetei. Si asta pentru ca naveta Voyager 1 ar ar avea nevoie de 300.000 de ani pentru a ajunge la ea.

Foto: Science Daily

Florin Tulbure

spot_img

Ultimele știri