Urmatorul razboi sau conflict economic ar putea fi cauzat de diminuarea resurselor, a avertizat presedintele Indoneziei, Susilo Bambang Yudhoyono, in cadrul Forumului Economic Global din Davos, ce a adunat lideri politici si economici la nivel mondial, pentru a dezbate cele mai urgente probleme ale planetei.
”Populatia lumii va atinge curand pragul de 7 miliarde si va ajunge la 9 miliarde pana in 2045. Jumatate din acesti oameni traiesc in Asia. Imaginati-va presiunea asupra resurselor de mancare, energie si apa. Urmatorul razboi sau conflict economic poate fi cauzat de diminuarea resurselor, daca nu gestionam aceasta situatie impreuna”, a declarat presedintele Indoneziei, Susilo Bambang Yudhoyono, citat de International Business Times.
Aceeasi ingrijorare a fost exprimata si de presedintele francez Nicolas Sarkozy, care a criticat dur institutiile bancare globale si a promis sa intervina pentru a stopa speculatiile responsabile de cresterea preturilor la alimente si energie, potrivit The Guardian.
Sarkozy, care este presedinte al grupurilor G20 si G8, a declarat ca securitatea alimentara constituie prioritatea esentiala a presedintiei franceze a G20.
Pe muchia unei noi crize
Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) a avertizat la inceputul acestei luni ca preturile alimentelor pentru produsele de baza au inregistrat un nivel record, alimentand temerile legate de inflatie, protectionism si cererea redusa din partea statelor cu economii emergente.
Acelasi mesaj ingrijorator a fost transmis si de ONU, inca de la sfarsitul anului trecut, dupa o reuniune pe tema scumpirii alimentelor unde s-a discutat despre riscul crescut ca dezastrele ecologice din ultimii ani si investitiile speculative ar sa cauzeze o noua criza alimentara mondiala.
Scumpirile spectaculoase pot fi puse in buna masura pe seama fenomenelor extreme produse cu o frecventa neobisnuita anul trecut. 2010 a fost marcat de o seceta puternica in Rusia, fortand suspendarea exporturilor sale de cereale. Mai recent, inundatiile din Queensland, Australia, incep sa se resimta asupra preturilor la mai multe produse de export, ce risca sa afecteze in primul rand pietele asiatice (India, Bangladesh si Japonia).
Tot mai multe proteste
Publicarea celor mai recente rapoarte privind preturile la alimente a coincis cu proteste violente in Algeria si Tunisia si Egipt unde oamenii au iesit in strada din cauza somajului si inflatiei.
Revoltele au fost declansate de o crestere accentuata a preturilor la produsele alimentare de baza cum ar fi laptele, zaharul si faina.
Potrivit unui raport al Bancii Central Europene, citat de Realitatea.net, Romania se situeaza pe locul 1 in Europa si pe locul 12 in lume intr-un top al tarilor cu cel mai mare grad de risc de infometare. Romanii ar ajunge intr-o situatie critica nu pentru ca nu ar mai exista grau, porumb sau zahar, ci pentru ca acestea ar ajunge la niste preturi foarte mari, pe care oamenii nu si le-ar mai putea permite.
Cititi si:
Cresterea preturilor la alimente ar putea anunta o noua criza economica