Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) a avertizat ca preturile alimentelor pentru produsele de baza au inregistrat un nivel record luna trecuta, alimentand temerile legate de inflatie, protectionism si cererea redusa din partea statelor cu economii emergente, informeaza Euractiv.
Reprezentantii Comisiei Europeane spun ca nu exista o singura cauza si nici o explicatie simpla pentru cresterea preturilor la alimente si sunt de parere ca unele dintre scumpiri sunt determinate de factori cum ar fi cererea globala crescuta, recoltele sarace din unele tari exportatoare, interdictiile de export si speculatiile. Factorii de decizie se tem ca, in absenta unor masuri, cresterea preturilor la alimente va mari inflatia, declansand instabilitate sociala si economica.
Comisarul european pentru agricultura, Dacian Ciolos, a declarat ca majorarea preturilor la alimente ”arata importanta unei puternice politici agricole comune (PAC) si sugereaza ca unul dintre obiectivele principale ale discutiilor privind PAC post 2013 ar trebui sa fie productia viabila de alimente”.
”Aprovizionarea cu alimente si asigurarea stocurilor necesare, in contextul cresterii cererii globale, a crizei economice si a volatilitatii marite a pietei, sunt fundamentale si vor fi unele din principalele elemente pe care Comisia le va lua in considerare cand va face propunerile pentru viitoarele PAC, la mijlocul acestui an”, a spus Ciolos.
Revolte in Algeria si Tunisia
Publicarea noile cifre ONU a coincis, saptaman trecuta, cu protestele de strada ale tinerilor algerieni, furiosi din cauza somajului si inflatiei. Revoltele au inceput vineri, declansate de o crestere accentuata a preturilor la produsele alimentare de baza cum ar fi laptele, zaharul si faina.
Situatia a revenit la normal la inceputul acestei saptamani dupa ce guvernul a promis ca va suspenda taxele vamale si taxa pe valoarea adaugata la importurile de zahar si ulei de gatit, pentru a reduce costurile. Proteste fara precedent au avut loc si in Tunisia, declansate de somaj si de preturile ridicate la alimente.
Situatia s-ar putea repeta si in Europa. Potrivit Asociatiei Europene de Protectia a Recoltelor (ECPA), Europa, care este cel mai mare importator de produse alimentare din lume, are o influenta enorma asupra preturilor si distributiei globale ale alimentelor. Din acelasi motiv, statele europene sunt deosebit de vulnerabile in fata schimbarilor de preturi.
Analistii prevad scumpirea alimentelor si in 2011
Conform celui mai recent Index al ONU, preturile de luna trecuta au depasit nivelul anului 2008, cand cresterile au declansat proteste violente in America Latina, Africa si Asia, demonstrand impactul imediat pe care il are scumpirea alimentelor de baza asupra populatiilor sarace ale lumii.
Indicele ONU, care urmareste preturile en gros pentru mai multe produse agricole, inclusiv grau, porumb, orez, seminte oleaginoase, produse lactate, zahar si carne, a crescut cu 32% in a doua jumatate a anului trecut de la 167 in iulie, la 215 in decembrie.
Tinand cont de secetele si inundatiile ce lovesc recoltele din intreaga lume, analistii prezic mentinerea tendintei de crestere a preturilor la produsele alimentare si in 2011.
Ingrijorarile legate de preturi, dicutate la G20
Reprezentantii celor 20 de economii care se intalnesc la Paris la 27-28 ianuarie vor incerca sa gaseasca solutii pentru a reduce cresterea accelerata a preturilor prin cooperare globala, in incercarea de a evita criza din 2008.
Scumpirile spectaculoase pot fi puse in buna masura pe seama fenomenelor extreme produse cu o frecventa neobisnuita anul trecut. 2010 a fost a fost marcat de o seceta puternica in Rusia, fortand suspendarea exporturilor sale de cereale. Mai recent, inundatiile din Queensland, Australia, incep sa se resimta asupra preturilor la mai multe produse de export, ce risca sa afecteze in primul rand pietele asiatice (India, Bangladesh si Japonia). Canberra prevede deja o reducere cu 25% a preturilor la zahar in 2011.
Cititi si:
Seria catastrofelor naturale din 2010 urca la un nivel record preturile la alimente
ONU: Lumea e pe muchia unei noi crize alimentare