Experimentul Marte 500, prin intermediul caruia a fost simulata o calatorie cu echipaj uman pe Planeta Rosie, s-a incheiat, vineri, cu succes, anunta Ria Novosti.
Usa metalica a ”navetei spatiale”, sigilata pe 3 iunie 2010 a fost deschisa, iar cei sase membri ai echipajului – trei rusi, un chinez, un francez si un italian au fost eliberati dupa mai bine de un an de la inceperea experimentului.
Participantii la experimentul care a durat 520 de zile au fost intampinati cu aplauze de sotiile lor, copii, rude, jurnalisti si experti de la Institutul Rus de Probleme Biomedicale. Echipajul nu va acorda niciun interviu pana pe 8 noiembrie, conform regulilor programului medical de cercetare.
Experimentul Marte 500 a simulat o expeditie a unui echipaj uman pe Planeta Rosie si va oferi cercetatorilor noi informatii privind abilitatile oamenilor intr-un astfel de mediu, a precizat conducatorul proiectului, Alexander Suvorov.
”Experimentul a fost un succes pentru ca niciunul dintre participanti nu a renuntat pe parcurs. S-au mentinut sanatosi si si-au continuat munca eficient pe parcursul proiectului”, a declarat Suvorov pentru Ria Novosti.
”Astronautii” au avut parte un contact limitat cu lumea exterioara, nu au avut acces la lumina naturala si au fost examinati periodic de medici, inclusiv psihologi.
”Acum suntem siguri ca oamenii pot efectua o calatorie dus-intors pe Marte fara probleme. Totusi, numarul ideal de membri ai echipajului ar trebui sa fie de patru nu sase persoane din cauza resurselor limitate, inclusiv alimentele care trebuie luate la bord”, a spus cercetatorul.
Suvorov a precizat ca experimentul a relevat si cateva elemente surpriza in privinta felului in care reactioneaza corpul uman la stres si ”detentie” prelungita.
”In unele teste participantii au inregistrat o scadere a ratelor metabolice, ceea ce inseamna ca putem reduce cantitatea proviziilor de alimente in cazul unei calatorii spre Marte”.
Celelalte elemente descoperite la echipaj au inclus reducerea performantelor locomotorii si tulburari ale somnului.
Suvorov a subliniat ca, in ciuda succesului experimentului, este prea devreme sa vorbim despre o expeditie a unui echipaj uman pe Marte.
"Mai intai trebuie sa dezvoltam o protectie eficienta impotriva radiatiilor puternice cu care se va confrunta echipajul pe parcursul calatoriei”, a mai spus Suvorov.
Foto: Ria Novosti