Exclusiv G.R.: Un pestisor unic in lume, ucis de constructorii de case din judetul Arges

Un mic peste carnivor, care traia in raurile de munte din judetul Arges, este acum pe cale de disparitie, intrucat i s-a distrus mediul natural.

Pestisorul denumit stiintific Romanichtys Valsanicola, cunoscut printre localnici sub numele de asprete, traia in perioada interbelica in apele Argesului, ale Raului Doamnei si ale Valsanului – din bazinul hidrografic al Raului Doamnei.

Cuvantul "Romanichtys" vine de la Romania, iar "Valsanicola” provine de la numele raului Valsan.

“Erau sute de exemplare, ceea ce, pentru un peste carnivor, inseamna foarte mult”, a explicat, pentru Green Report, Nicolae Galdean, biolog la Universitatea Ecologica din Bucuresti.

Pestisorul se hranea cu larve de insecte acvatice, care se gasesc numai in ape curate, bine oxigenate, sub bolovani. Din pacate insa, in ultimii zeci de ani, localnicii din comunele argesene au tot scos bolovani din albiile raurilor, pentru a-si construi sau a-si consolida casele. Drept urmare, larvele de insecte au disparut, iar pestisorul carnivor, lipsit de hrana, este si el pe cale de disparitie.

“In anul 1992 am participat la o expeditie in judetul Arges, am mai gasit doar opt exemplare, in Valsan, dintre care unul a murit. Celelalte sapte exemplare le-am trimis in Germania, incercand sa le facem sa se inmulteasca acolo si apoi sa incercam repopularea in Romania. Din pacate, pestii nu s-au inmultit, iar experimentul a esuat”, a explicat Nicolae Galdean.

Romanichtys Valsanicola a fost descoperit de un student, originar din judetul Arges, in anul 1958 si a intrat imediat in atentia comunitatii stiintifice, fiind considerat o noutate mondiala. “In secolul XX, sa descoperi o specie noua reprezinta un eveniment, mai ales in Europa. Poate doar in Amazonia sa mai fie posibil asa ceva. Din pacate, romanii nu dau doi bani pe biodiversitate”, spune Nicolae Galdean.

Potrivit anumitor surse, aspretele de Valsan era cel mai vechi peste din lume.

Mihai Diac

Foto: www.playle.com

Citeste si:

Pastravul din Romania dispare cu sau fara microhidrocentrale

Traficul cu icre negre va duce la disparitia sturionilor din Dunare
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri