Exclusiv: Caii salbatici de la Letea, prinsi si ucisi in abator

Infometati, raniti si sechestrati in tarcuri, 71 de cai salbatici din Padurea Letea, acuzati acum ca au anemie infectioasa, boala care transmite la om, urmeaza sa fie sacrificati maine in abatorul din Alexandria cu acordul proprietarilor si al autoritatilor locale din judetul Tulcea.

„71 de cai stau infometati de o saptamana in tarcuri, in satul Cardon, comuna Letea, Tulcea. Sunt si iepe cu manji care au fost haituiti si infometati, armasari care se bat intre ei. Maine, Primaria din Tulcea si proprietarii cailor au decis sa-i abatorizeze, deoarece sustin ca nu mai au cu ce sa-i hraneasca, ca animalele fac stricaciuni in Padurea Letea sau ca sunt bolnave”, a declarat pentru „Green Report” Kuki Barbuceanu, manager de proiect la asociatia de protectie a animalelor Vier Pfoten Romania.

Singurii cai salbatici din Europa, adevarate comori zootehnice

Singurii cai salbatici din Europa, al caror numar este apreciat la 2.500, care se afla in Delta Dunarii, au devenit in ultimii ani un subiect de controversat, din cauza inmultirii lor. In Letea, spun localnicii, caii sunt o problema pentru padure, fac stricaciuni si rod scoarta copacilor.

"Caii din Delta sunt singurele exemplare care mai dau rusticitate speciei. Astazi, caii de sport pierd rezistenta la boli, la frig si capacitate de efort in conditii suprasolicitante. Vor veni vremuri cand acesti cai vor reprezenta o comoara zootehnica, o baza genetica importanta ce va repara tot ce pierd rasele specializate. Vor fi din ce in ce mai putine locuri in care se vor gasi comori zootehnice ca acestea. Aceste cabaline sunt o minune si nu trebuie sa fie privite ca niste daunatori", spune Stefan Raileanu de la Institutul National de Cercetare si Dezvoltare Delta Dunarii.

Vier Pfoten a facut plangere la Politie si la Directia Sanitar-Veterinara

Proprietarii celor 71 de cai vor primi 100 de lei, pentru fiecare cal abatorizat, din partea autoritatilor locale, dar Kuki Barbuceanu spera sa salveze caii care urmeaza in scurt timp sa fie transportati cu un camion de la Cardon la Alexandria pentru a fi abatorizati.

„Am facut deja plangere la Politia de Frontiera si la Directia Sanitar-Veterinara din Tulcea si speram ca acesti cai sa fie salvati. In iarna am trimis hrana pentru cei 2.500 de cai din Delta si avem in vedere de mai multa vreme un proiect de salvare a acestor cai care este si unul turistic. Directia Sanitar-veterinara sustine ca le va face analize de sange cailor sa stabileasaca daca acestia sunt bolnavi, dar ma tem ca pana maine rezultatele nu vor fi gata si vor fi ucisi sub pretextul ca sunt bolnavi”, a mai spus Kuki Barbuceanu.

Localnicii sunt nemultumiti, deoarece animalele intra in gradini, iar padurarii din Letea spun ca arborii si vegetatia sunt distruse. De aceea, asociațiile pentru protecția animalelor incearca sa gaseasca solutii pentru salvarea lor. Pana acum, se pare ca fara prea mult succes.

Guvernatorul Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), Grigore Baboianu, a spus ca nu are cum sa influenteze hotararea proprietarilor de cai din Delta.

Guvernatorul Deltei Dunarii spune ca nu poate influenta proprietarii

„Este dreptul proprietarilor sa decida asupra sortii cailor. Nu avem cum sa-i influentam, deoarece platesc o taxa pentru pasunat. Insa, un reprezentant al ARBDD va cerceta acest caz. Va fi verificata inclusiv starea de sanatate a cailor care se afla acum in tarcul de Cardon, iar cei care au nevoie de tratament vor fi ajutati. In cazul in care exista animale bolnave, care nu mai au sanse de supravietuire, este dreptul proprietarilor sa decida ce se va intampla cu ele”, a declarat pentru „Green Report”, Grigore Baboianu, guvernatorul ARBDD.

Din cauza ca au crescut un timp indelungat fara supravegherea omului, acesti cai au dezvoltat unele obiceiuri caracteristice unor animale semisalbatice.

Este greu sa te apropii de ei, caci se tem de o oameni si te simt imediat ce ai incalcat o distanta de siguranta.

Fiecare grup este condus de o pereche ce are grija de restul turmei, iar cea mai mare autoritate o are armasarul, care este si cel ce da semnalul de retragere, cu un scurt nechezat sau cateva lovituri cu copita in pamant.

Mihaela Pavnutescu
 

spot_img

Ultimele știri