Eticheta eco se lipeste greu de produsele romanesti

Costurile ridicate si dificultatea de a indeplini criteriile cerute la nivel european tin eticheta ecologica departe de produsele si serviciile romanesti. Pana acum, numai doua produse si doua servicii din Romania au certificare ecologica de la Ministerul Mediului.

Una dintre explicatii ar fi ca Romania, ca stat membru relativ nou, nu are inca o traditie a etichetei ecologice, asa cum au state precum Danemarca sau Italia. Pe de alta parte, nici costurile certificarii nu sunt de neglijat – aplicantii trebuie sa plateasca 300 de euro pentru procesarea solicitarii si 0,15% din volumul anual al vanzarilor produsului.

“Exista insa si taxe suplimentare pentru unii. De exemplu, pentru a demonstra ca indeplinesc anumite cerinte europene, trebuie sa obtina buletine de analiza de la institute acreditate, care reprezinta inca o cheltuiala. De asemenea, standardele europene sunt destul de dificil de atins pentru unii”, a explicat pentru “Green Report” Dana Toma, consilier superior la Directia Controlul Poluarii si Evaluare Impact din cadrul Ministrului Mediului.

Cine are eticheta?

In Romania, eticheta ecologica se regaseste doar pe doua produse, ale aceleiasi firme. Este vorba de calculatoarele portabile si calculatoarele personale ale firmei Maguay. La capitolul servicii, documentele oficiale inregistreaza doar doua certificari eco – Hotelul Saturn de pe litoral (in 2008) si Hotelul Crowne Plaza din Bucuresti (2009).

“Maguay nu numai ca este singura companie din businessul IT romanesc care detine etichetarea, dar este si singura care a aplicat pentru obtinerea acestor certificari. Aceasta certificare este o validare publica a faptului ca PC-urile noastre tin cont si respecta cerintele de protectie a mediului si de conservare a resurselor naturale”, a declarat pentru ”Green Report” Eduard Pughin, director operational Maguay.

In vreme ce romanii inca n-au descoperit aceasta certificare, in statele vechi membre UE, companiile vand mii de produse si servicii care se pot mandri cu eticheta ecologica: haine, produse de curatat, electrocasnice si chiar saltele de pat.

“Este important de precizat ca, in comparatie cu alte state noi membre, stam destul de bine. Sunt unii care nu au deloc eticheta ecologica”, a adaugat reprezentanta Ministerului Mediului.

Un efort care merita

Eticheta este o certificare voluntara si a fost creata de catre Comisia Europeana in 1992, pentru a incuraja piata produselor “verzi”. Ea se acorda in urma unei analize a caracteristicilor produsului sau serviciului si este valabila pentru o perioada de 3-5 ani.

In ciuda costurilor, reprezentantii Crowne Plaza si Maguay spun ca a meritat obtinerea etichetei, deoarece aceasta este apreciata de clienti si ii ajuta sa aleaga produsele “verzi”.

Pentru a obtine eticheta ecologica, reprezentantii Hotelului Crowne Plaza au facut o serie de schimbari “verzi” care sa ii ajute sa indeplineasca criteriile, dar si sa scada costurile utilitatilor. Printre acestea se numara inlocuirea becurilor cu unele economice, instalarea unor dispozitive care controleaza consumul de apa si temperatura acesteia, precum si o serie de programe interne pentru angajati de protectie a mediului.

“Obiectivele vizate au fost in principal scaderea consumurilor, educarea personalului in stil ecologic, constientizarea si promovarea unei "atitudini verzi" in randul clientilor, furnizorilor si partenerilor nostri traditionali”, a explicat Larisa Budaca, director de vanzari si marketing la Hotelul Crowne Plaza.

Ea a adaugat ca procesul de obtinere a etichetei nu a fost nici scurt si nici usor, dar ca hotelul a reusit sa obtina 46 de puncte fata de cele 16,5 necesare.

Potrivit Danei Toma, consilier superior la Ministerul Mediului, pentru serviciile turistice este mai simpla acreditarea eco, deoarece se bazeaza pe foarte multe declaratii pe proprie raspundere, in timp ce produsele trebuie sa demonstreze ca indeplinesc criteriile cerute prin buletinele de analiza obtinute de la institute acreditate.

Unde si cum poate fi „lipita” eticheta ecologica

Pentru a obtine eticheta ecologica, producatorii, importatorii, comerciantii sau prestatorii de servicii trebuie sa faca o solicitare la Ministerul Mediului. Aceasta trebuie sa fie insotita de un dosar care sa demonstreze ca produsul corespunde exigentelor ecologice europene. Dupa analiza dosarului, Ministerul Mediului decide daca va acorda eticheta si va anunta Comisia Europeana pentru fiecare produs sau serviciu certificat.

Eticheta ecologica se poate acorda pentru 24 de grupe de produse, care exclud alimentele, bauturile si produsele medicale:

• Detergenti pentru masini de spalat vase
• Detergenti de vase pentru spalare manuala
• Detergenti universali si detergenti pentru grupuri sanitare
• Sapunuri, sampoane si balsamuri de par
PRODUSE DE HARTIE
• Hartie absorbanta
• Hartie copiativa si hartie grafica
PRODUSE PENTRU CASA
• Materiale pentru pardoseli rigide
• Vopsele si lacuri de interior
• Saltele de pat
PRODUSE PENTRU GRADINA
• Amelioratori de sol
• Substraturi de cultura
PRODUSE ELECTRICE SI ELECTROCASNICE
• Masini de spalat rufe, de uz casnic
• Masini de spalat vase, de uz casnic
• Aparate frigorifice
• Televizoare
• Lampi electrice
• Calculatoare portabile
• Calculatoare personale
• Aspiratoare
ARTICOLE DE INCALTAMINTE TEXTILE
• Imbracaminte, lenjerie de pat, textile de interior
SERVICII
• Servicii de cazare turistica
• Servicii de camping
POMPE DE CALDURA

Carmen Albisteanu

spot_img

Ultimele știri