Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Enel extinde reteaua iluminatului economic

Comuna Valea Ciorii din judetul Ialomita a devenit a doua localitate din Romania care este iluminata integral cu becuri economice.

Aceasta performanta reprezinta o initiativa a Enel Romania, care a inlocuit toate becurile incandescente din comuna cu becuri economice.

Au fost instalate peste 3.670 de becuri cu consum redus de curent, cu puteri de 11, 15 si 20 de wati, in 735 de gospodarii, care vor economisi, pe aceasta cale, aproximativ 73.500 de lei pe an.

Actiunea de inlocuire a becurilor face parte dintr-un proiect de responsabilitate sociala al Enel Romania, care promoveaza utilizarea inteligenta a energiei in gospodarii.

Romania are doua comune cu iluminat integral economic

Campania a inceput anul trecut in comuna Izvoarele din judetul Giurgiu. Valea Ciorii este a doua localitate care beneficiaza de acest program.

„Enel Romania a lansat acest proiect ambitios pentru a imbunatati intr-adevar viata de zi cu zi a comunitatilor locale, creand conditiile necesare unui consum redus de energie, din care rezulta costuri mai mici. Programul include si o campanie educationala, astfel incat clientii sa fie informati in legatura cu beneficiile unui consum eficient de energie”, a explicat Radu Cosarca, director Relatii Externe al Enel Romania.

Drept rezultat al campaniei derulate de Enel, intreaga comunitate din Valea Ciorii va reusi sa economiseasca energie electrica in valoare de aproximativ 73.500 de lei pe an.

Prin acest proiect, Enel va imbunatati vietile a peste 2.000 de oameni, care vor beneficia de avantajele unui consum responsabil de energie.

Locuitorii comunei Valea Ciorii au primit din partea Enel Romania nu doar becuri noi, ci si materiale explicative despre modul cum pot reduce consumul de curent in gospodariile lor. Potrivit acestora, becurile clasice transforma in lumina doar 15 la suta din energia consumata, restul pierzandu-se in caldura degajata de filament. In schimb, becurile economice nu se incalzesc, astfel ca toata energia electrica absorbita se transforma in lumina.

Un bec cu incandescenta are o durata de viata de unu – doi ani, in timp ce un bec economic functioneaza intre sase si zece ani.

„Suntem onorati ca localitatea noastra face acum parte din acest proiect major, care va aduce beneficii importante pentru locuitori, precum si pentru mediul inconjurator. Dorim sa ii multumim companiei Enel pentru interesul aratat comunitatii noastre si pentru eforturile pe care le depune pentru a imbunatati vietile de zi cu zi ale oamenilor. Suntem convinsi ca si alte localitati vor adera la acest proiect”, a declarat Stefan Ionescu, primarul comunei Valea Ciorii.

Enel este cea mai mare companie italiana in domeniul energiei electrice si cea de-a doua companie europeana de utilitati, din punctul de vedere al capacitatii instalate. Enel este un grup integrat, cu activitati in domeniul electricitatii si gazelor naturale.

Grupul opereaza in 40 de tari din intreaga lume, are o capacitate instalata de 97.988 MW si peste 75.000 de angajati, comercializand electricitate si gaze naturale catre 61 de milioane de clienti la nivel global.

O treime din piata romaneasca: peste 2,6 milioane de clienti

Pe piata din Romania, Enel este prezenta din anul 2005 si a devenit, in acest moment, cel mai mare investitor privat in domeniul energetic, cu operatiuni in sectorul distributiei si furnizarii de electricitate, precum si al productiei de energie electrica din surse regenerabile.

Compania are peste 4.200 de angajati in Romania si ofera servicii unui numar de 2,6 milioane de clienti din trei regiuni: Muntenia Sud (inclusiv Bucuresti), Banat si Dobrogea. Acestea cumuleaza aproape o treime din piata locala de distributie.

Sisteme "curate" de producere a energiei

Enel acorda o atentie speciala cercetarii si dezvoltarii unor procedee inovatoare pentru eficienta energetica. In primul rand, Grupul lucreaza pentru a include o gama larga de tehnologii eficiente si inovatoare in aparatura sa de productie, cum ar fi carbunele curat, sistemele de captare si depozitare a carbonului (SCC) si sistemele de stocare a energiei regenerabile.

Eforturi semnificative sunt destinate si dezvoltarii de sisteme de contorizare inteligente si de retele inteligente. Enel este un lider in acest domeniu, prin faptul ca, in anul 2001, a fost prima companie de utilitati din lume care a inlocuit contoarele mecanice cu unele electronice, pentru clientii sai din Italia.

Pana in prezent, compania a instalat 33 de milioane de contoare inteligente in Italia, iar Endesa, subsidiara spaniola a Enel, isi propune sa instaleze 13 milione de contoare inteligente pana in 2015.

Enel este implicat si in numeroase proiecte pentru retele inteligente ale Uniunii Europene, cum este proiectul de cercetare ADDRESS, coordonat de Enel Distribuzione.

Orase inteligente, in Spania

Grupul Enel are si proiecte pentru orase inteligente, cum este SmartCity Malaga, intreprins de Endesa.

Pe de alta parte, inca din anul 2010 Grupul promoveaza si mobilitatea electrica, prin instalarea unor statii de alimentare a vehiculelor electrice in mai multe orase ale Italiei si prin semnarea unor acorduri cu unele firme producatoare de autoturisme.

Printre acestea se numara Renault-Nissan, Piaggio si Citroen.

Mihai Diac

Comentariile tale pot fi postate aici

Citeste si:

Statii electrice de alimentare pentru papamobil

Energia inteligenta patrunde in Romania

Schneider Electric: Dispozitive eficiente energetic reduc cheltuielile companiilor

Enel Green Power intra pe piata energiei eoliene din Romania

spot_img

Ultimele știri