Dispozitii mai stricte in constructia reactoarelor nucleare din Romania, ca urmare a crizei din Japonia

Autoritatile romane sustin ca reactoarele 1 si 2 de la Cernavoda sunt constructii sigure insa, pe fondul evenimentelor din Japonia si al analizelor ce vor fi facute la nivel european, pe viitor se vor impune dispozitii mai stricte privind siguranta centralelor.

”In acest moment, in Romania nu se impun masuri suplimentare de siguranta. Daca vor fi semnale ingrijoratoare vom lua masuri. Deocamdata nu se pune problema unui nor radioactiv care sa ajunga pe teritoriul Romaniei. Se vor face niste analize privind instalatiile centralelor nucleare la nivel european”, a declarat ministrul Mediului, Laszlo Borbely. 

El a mentionat ca centrala de la Cernavoda a fost proiectata sa reziste la un cutremur de pana la 8 grade Richter, iar reactoarele 1 si 2 sunt de tip nou. In acest sens, responsabilii din domeniu au dat asigurari privind siguranta echipamentelor. 

Totusi, autoritatile romane, ca de altfel si cele europene, au in vedere in viitor impunerea unor masuri suplimentare de siguranta in ceea ce priveste constructia reactoarelor nucleare si a mecanismelor de urgenta ale acestora. 

”Problema care se pune in Japonia este racirea reactoarelor si aici se vor impune unele dispozitii mai stricte, inclusiv la nivelul tarii noastre, privind instalatiile de rezerva”, a mentionat Borbely.

Raluca Petrescu

Cititi si:

Masuri de siguranta a centralelor nucleare la nivel mondial, pe fondul crizei din Japonia

Cum a evoluat criza nucleara din Japonia. VEZI VIDEO

spot_img

Ultimele știri