DESERTEC – energia regenerabila din desert va potoli setea planetei

Desertul ar putea fi solutia la problemele energetice ale planetei. Cel putin asta incearca sa obtina DESERTEC, un program european lansat recent prin care vor fi construite vaste centrale solare termice in Africa, Orientul Mijlociu si sudul Europei, zone reprezentand, in total, peste 55.000 de kilometri patrati de desert.

Prin acest sistem, apa este incalzita si produce vapori care pun in miscare turbinele generatoare de electricitate. Oamenii de stiinta si inginerii din spatele acestui proiect spera ca DESERTEC va reusi sa ofere 15-20% din electricitatea necesara Europei pana la jumatatea acestui secol.

Grupul DESERTEC intentioneaza sa darame barierele logistice catre energia verde prin generarea ei cu ajutorul soarelui si a vantului in zone aride, acolo unde abunda aceste resurse, si sa o transfere in zonele dens populate din nord, scrie Discovermagazine.com.

„Acolo unde sunt putini oameni exista foarte multa energie regenerabila”, spune Franz Trieb, un inginer german care a efectuat primele studii pentru punerea in aplicare a acestui plan.

Prin programul DESERTEC se intentioneaza amplasarea a zeci de centrale solare termice in zone foare putin sau deloc locuite, precum si turbine eoliene in zone de coasta si instalatii fotovoltaice pe teritoriul Europei.

Energia din fotovoltaice si vant depinde de capriciile naturii, insa cea obtinuta din centralele solare termice poate produce o putere constanta multumita energiei solare inmagazinate sub forma caldurii in rezervoare de sare topita, si care poate fi uilizata non stop.

„Capacitatea poate fi controlata ca la centralele pe carbuni, numai ca in locul carbunilor este folosita energia soarelui”, a explicat Trieb.

Exista insa si cateva probleme pe care acest program trebuie sa le depaseasca. Astfel, cu toate ca centralele solare termice sunt considerate mai eficiente decat panourile fotovoltaice sau turbinele eoliene, aceasta tehnologie este si scumpa. La costurile din prezent ar avea nevoie de subventii guvernamentale pentru a putea lupta cu carbunii si gazele naturale, care pot genera energie mult mai ieftina.

Foto: rechargenews.com

Florin Tulbure

Citeste si:

Inovatie MIT: Celule fotovoltaice tiparite pe hartie, tesaturi si plastic (VIDEO)

Imprimantele inkjet revolutioneaza industria energiei solare

Zece gadget-uri eco prin care poti fi mai "verde" in 2011 (FOTO)

Acumulatorii viitorului, compusi din grafit si apa. Se incarca in doar cateva secunde

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri