Comisia pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic din Camera Deputatilor va urgenta discutarea proiectului Legii privind regimul deseurilor, a declarat pentru Green Report presedintele Comisiei, deputatul Vasile Gherasim.
Documentul va fi analizat in prima sedinta a Comisiei, de saptamana viitoare.
„Acest proiect este si pentru noi prioritar. Dupa toate modificarile aduse textului, acest proiect s-a «rotunjit» si eu il voi sustine”, ne-a explicat presedintele Comisiei de Administratie Publica.
Deputatul Gherasim ne-a precizat insa ca nu poate vorbi in numele intregii Comisii, deci nu poate garanta un aviz favorabil din partea Comisiei de Administratie Publica. Dar acest aviz are doar rol consultativ, astfel ca, imediat dupa discutarea in Comisie, proiectul va fi inscris automat pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor, care este camera decizionala.
Problema este ca pe lista de asteptare a plenului Camerei se afla deja circa 120 de acte normative, iar intr-o zi de sedinta in plen, deputatii solutioneaza cel mult 20-30 de proiecte legislative. Din acest motiv, proiectul Legii deseurilor ar avea mult de asteptat pana sa intre in discutia plenului. „Incercam sa introducem acest proiect in primele 20 de pe lista de asteptare, astfel incat sa fie discutat la prima sedinta in plen”, ne-a explicat presedintele Comisiei de Administratie Publica.
Proiectul Legii privind regimul deseurilor a fost aprobat de Senatul Romaniei la data de 14 iunie 2011 si a intrat dupa aceea in discutii la Comisiile din Camera Deputatilor. Pana acum, actul normativ a primit aviz favorabil din partea Comisiei de Aparare, Comisiei de Sanatate si Comisiei pentru Industrii si Servicii. Ultimul aviz necesar inaintea discutiilor din plenul Camerei este cel al Comisiei de Administratie Publica.
Termenul cerut de Comisia Europeana a fost decembrie 2010
Din pacate, la nivel european, Romania este deja in intarziere cu adoptarea acestui act normativ. Termenul de implementare a Directivei cadru a Comisiei Europene privind deseurile a fost decembrie 2010, iar Comisia Europeana a transmis Romaniei, in luna februarie 2011, o scrisoare pentru punere in intarziere.
Pentru transpunerea in legislatia romaneasca a Directivei CE, Ministerul Mediului si Padurilor a elaborat Proiectul de Lege privind regimul deseurilor, dar acesta a fost aprobat de Guvern abia la data de 6 aprilie 2011 si a fost depus la Parlament la 16 mai 2011.
La data de 29 septembrie 2011, Comisia Europeana a trimis Romaniei un aviz motivat, solicitand ca in termen de doua luni, adica pana la sfarsitul lunii noiembrie 2011, Romania sa transpuna in legislatia interna Directiva-cadru a Uniunii Europene privind deseurile. In caz contrar, Comisia Europeana poate trimite cazul Romaniei in discutia Curtii de Justitie a Uniunii Europene si poate solicita sanctiuni financiare impotriva Romaniei.
Foto: www.herboldusa.net/bottle-recycling
Citeste si:
Romania recicleaza doar 1 la suta din deseurile recuperabile