Defrisarile cresc riscul de malarie in Brazilia

Disparitia padurilor amazoniene ajuta la inmultirea tantarilor si, indirect, creste riscul de malarie, anunta oamenii de stiinta americani, citati de Reuters. Acestia au descoperit ca incidenta cazurilor de malarie a crescut cu 48% intr-o regiune din Brazilia unde 4,2% dintre copaci au fost taiati.

“Se pare ca defrisarile sunt un factor initial de mediu ce poate declansa epidemia de malarie”, explica Sarah Olson de la Universitatea Wisconsin. Studiul a fost publicat in revista Emerging Infectious Diseases.

Expertii sunt ingrijorati acum ca obiceiul oamenilor de a da foc padurilor pentru a face loc terenurilor arabile ar putea declansa epidemii grave. O echipa de cercetatori a estimat la inceputul acestei luni ca peste 19.000 de kilometri patrati de padure s-au pierdut in Brazilia intre 1998 si 2007.

“Politica de conservare si politicile publice de sanatate sunt una si aceeasi. Felul in care administram peisajele si, in cazul acesta, padurea tropicala, are implicatii pentru sanatatea publica”, explica profesorul Jonathan Patz, ce a lucrat la acest studiu.

860.000 de victime pe an

Malaria este provocata de un parazit transmis de tantari si ucide anual aproximativ 860.000 de oameni in toata lumea. In Brazilia, 500.000 de oameni se imbolnavesc de malarie in fiecare an.

Un alt posibil factor al inmultirii cazurilor de malarie este aparitia tot mai multor pescarii, care sunt un mediu ideal pentru dezvoltarea tantarilor. Numarul acestora nu a fost inregistrat pentru ca nu pot fi observate din satelit.

Foto: topnews.in

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri