Culoarea mediului inconjurator devine din ce in ce mai albastra, o schimbare care are implicatii serioase pentru unele animale, ce risca sa dispara. Descoperirea a fost facuta in urma unui studiu important, publicat in revista britanica Journal of Animal Ecology (Jurnalul Ecologiei Animalelor). Cercetatorii au urmarit „culoarea spectrala”, mai precis cat de repede sau incet se schimba mediul animalelor pe parcursul timpului, relateaza eurekalert.org.
Pe parcursul a 30 de ani, oamenii de stiinta au studiat legatura dintre fluctuatiile din mediul inconjurator si viata animalelor. Ei descriu aceste fluctuatii ca un spectru al culorilor, rosul simbolizand o schimbare mai lenta a mediului de-a lungul timpului (asa cum se intampla in cazul oceanelor), iar albastrul reprezentand fluctuatiile mai rapide (precum schimbarile in temperatura aerului).
Cu ajutorul datelor stranse, oamenii de stiinta au confirmat, pentru prima oara, teoria conform careia culorile mediului inconjurator afecteaza animalele.
Cercetatorii de la Colegiul Imperial din Londra au examinat schimbarile prin care au trecut 147 de specii de animale, insecte, pesti si crustacee, pe parcursul ultimilor 30 de ani. De asemenea, au urmarit fluctuatiile de temperatura, datele provenind de la statii meteo din intreaga lume.
Studiul a descoperit ca mediul nostru inconjurator devine „mai albastru”, cu alte cuvinte se schimba mult mai rapid de-a lungul timpului.
„Folosind date concrete am demonstrat pentru prima oara faptul ca se schimba culoarea mediului inconjurator, devine mai albastra, se pare din cauza schimbarilor climatice”, a declarat Dr Daniel Reuman, de la Colegiul Imperial din Londra.
Foto: Montaraventures.com