Conservarea energiei, prioritatea Velux

In urmatorii ani grupul Velux va investi pana la 54 de milioane de euro in initiative de conservare a energiei, astfel incat emisiile de CO2 sa fie reduse cu 20% pana in 2012 si cu 50% pana in 2020, a declarat, pentru Green Report, Razvan Tudor, Director General, Velux Romania.

“In cadrul procesului actual de productie, fabricile Velux consuma cantitati relativ mici de energie, sub forma de petrol si gaze naturale. Treptat, in multe dintre fabrici, petrolul incepe sa fie inlocuit cu gazele naturale pentru a reduce emisiile de C02. Strategia noastra pentru scaderea emisiilor de C02 vizeaza doua aspecte: procesul de productie in sine si produse pentru locuintele sustenabile. In cadrul grupului, 95% din totalul emisiilor de carbon sunt cauzate de procesul de productie. Restul emisiilor provin din domeniul IT sau se datoreaza factorului uman. In prezent, grupul face investitii majore in ceea ce priveste reducerea emisiilor de CO2. In anul 2008, totalul emisiilor de carbon la nivel de grup era de 96,500 tone, cu 3.400 de tone mai putin fata de 2007, ceea ce ne face sa fim increzatori ca vom putea reduce si mai mult emisiile”, a spus Razvan Tudor.

Potrivit acestuia, la nivel de grup, s-a reusit reciclarea a aproximativ 70% din reziduurile rezultate din activitatea de productie. O parte dintre deseurile ramase sunt arse in furnale speciale pentru incinerarea deseurilor, iar energia rezultata este folosita. Deseurile rezultate din lemn sunt vândute firmelor care se ocupa cu fabricarea brichetelor de lemn sau a parchetului. Un procent foarte mic, mai putin de 1% din reziduuri, consta in lacuri si uleiuri, dar acestea sunt trimise in depozite speciale.

Punctual, in Romania, pe langa principiile grupului, politica de mediu a companiei vizeaza utilizarea apei si a energiei in mod eficient cu scopul de a diminua efectele negative ale consumului asupra mediului, precum si reducerea emisiiilor si a reziduurilor rezultate din activitatea companiei.
De asemenea, pe langa cooperarea cu furnizorii, clientii si cu partenerii de afaceri, cu scopul de a impune si fixa standarde cât mai inalte legate de mediul inconjurator, se are in vedere mentinerea unor standarde inalte de securitate a muncii pentru angajatii si incurajarea atitudinile responsabile fata de mediu.

“Sediul companiei aflat in Brasov va beneficia in viitorul foarte apropiat de un sistem solar termic Velux care va furniza 75% din apa calda menajera pentru intreaga cladire de birouri. De asemenea, compania recicleaza echipamente IT si electrocasnice iar angajatii au o atitudine green. Reciclam hartia si cartusele folosite la imprimanta, reducem cat putem consumul de energia electrica, valorificand lumina si ventilatia natural”, a mai spus directorul general al Velux Romania.

Inovatia, cheia pentru eficienta energetica

“Atentia care se acorda in prezent schimbarii climei si importantei inlocuirii surselor de energie cu unele regenerabile presupune cerinte mult mai strigente pentru noile constructii. Prin intermediul mai multor proiecte demostrative precum Soltag si Atika, Velux isi propune sa arate ca, in viitor, constructii cu un consum redus de energie, care beneficiaza de o iluminare naturala optima, pot fi create si dezvoltate pentru publicul larg”, a mai spus directorul general al Velux Romania (foto).

Urmand aceasta directie, anul acesta, Velux Romania va fi implicata in dezvoltarea unui proiect care urmareste principiile constructiilor sustenabile. Este vorba despre mansarda Liceului de Arte din Brasov, care va beneficia de know how-ul arhitectilor Velux si in care se vor utiliza ferestre de mansarda.

La finele lunii ianuarie 2012, Grupul Velux, a lansat o noua generatie de ferestre de mansarda cu un grad ridicat de eficienta energetica si confort.

“Am lucrat intens in ultimii ani pentru a dezvolta aceasta noua generatie de ferestre de mansarda. Acestea confera o izolatie remarcabila combinata cu imbunatatirea gradului de pastrare a caldurii generate de lumina solara, ducand, astfel, la un nivel excelent de eficienta energetica”, declara atunci Jørgen Tang-Jensen, CEO Velux A/S.

Velux Romania, parte a Velux Group, este prezenta pe piata din mai 1997. Compania comercializeaza ferestre de mansarda, produse de instalare, dispozitive de comanda si control, accesorii decorative si parasolare.

Foto: blog.igloo.ro, constructiibursa.ro

Cosmin Zaharia

Citeste:

Numarul celor care opteaza pentru ferestrele termoizolante cu sticla multifunctionala creste cu 50%

Ferestrele termoizolate aduc in 2011 economii de energie de peste 450 milioane de lei

Creste plafonul de acordare a ajutoarelor pentru caldura si numarul celor care beneficiaza de subventie

spot_img

Ultimele știri