Companii din SUA, Canada si Rusia, interesate sa preia actiuni la reactoarele 3 si 4

Autoritatile discuta cu companii din SUA, Canada si Rusia posibilitatea ca acestea sa preia actiuni in firma care construieste reactoarele nucleare 3 si 4 la Cernavoda, dupa ce grupurile europene CEZ, Iberdrola, RWE si GDF SUEZ au renuntat la proiect, potrivit secretarului de stat Karoly Borbely, citat de Mediafax.

"Avem discutii cu companii din SUA, Canda si Rusia, interesate sa faca pasii necesari pentru inlocuirea celor care au plecat din proiectul reactoarelor 3 si 4. Sunt multe companii interesate de acest proiect, chiar daca situatia economica mondiala nu este foarte buna, avand in vedere perioada de revenire de dupa criza si dificultatile companiilor in privinta fluxului de capital si a fondurilor disponibile pentru investitii", a declarat secretarul de stat in Ministerul Economiei Karoly Borbely.

Constructia reactoarelor nucleare 3 si 4 la centrala de la Cernavoda, ale carei costuri sunt evaluate la patru miliarde de euro, este derulata de firma mixta EnergoNuclear, in care statul, prin Nuclearelectrica, detine participatia majoritara.

Grupurile energetice RWE (Germania), GDF Suez (Franta-Belgia) si Iberdrola (Spania) au anuntat joi ca se vor retrage din proiect, motivand incertitudinile economice si privind piata energiei. RWE si GDF SUEZ detin cate 9,15% din capitalul EnergoNuclear, iar Iberdrola are o cota de 6,2%.

Primul investitor care a anuntat ca se retrage din proiect a fost grupul ceh de utilitati CEZ, care avea o participatie de 9,15% in EnergoNuclear. CEZ si-a anuntat aceasta intentie in septembrie 2010.

Karoly Borbely: "Proiectul are sanse de finalizare"

Potrivit unor surse apropiate proiectului, este posibil ca si Enel (Italia) si ArcelorMittal Romania, ultimele doua companii ramase in proiect, pe langa Nuclearelectrica, sa renunte la investitie.

"Nu este un esec al Guvernului si cred ca acest proiect este interesant si are sanse de finalizare" a afirmat Karoly Borbely.

Ministrul Economiei, Ion Ariton, a declarat ca proiectul de la Cernavoda ramane unul prioritar pentru Romania.

"Investitia in reactoarele nucleare 3 si 4 ramane una prioritara pentru Romania, asa cum a fost si pana acum. Luni vom avea o intalnire cu investitorii. Astazi ne-au comunicat oficial decizia de a se retrage", a afirmat Ariton.

Unitatile 3 si 4 ar dubla, in cazul in care vor fi construite, puterea instalata a centralei de la Cernavoda, la circa 2.800 MW si ar asigura, impreuna cu cele doua reactoare functionale, aproximativ 40% din energia produsa la nivel national.

Potrivit planurilor initiale ale Guvernului, constructia celor doua reactoare ar fi trebuit sa inceapa in 2009 si sa se incheie in 2014-2015. In 2009, termenele pentru inceperea si finalizarea lucrarilor au fost extinse pana in 2011-2012, respectiv 2016-2017.

Procedurile de atragere a investitorilor pentru constructia unitatilor 3 si 4 au inceput in 2006. Unitatea de la Cernavoda este singura centrala nuclearelectrica din Romania.
 

spot_img

Ultimele știri