Cercetatorii au descoperit o gena care va eficientiza productia de biocombustibili

O echipa de cercetatori americani din cadrul Centrului de Stiinte BioEnergy (BESC), a descoperit o gena care controleaza capacitatea de productie a etanolului intr-un microorganism. Descoperirea lor ar putea conduce la dezvoltarea unor culturi de biomasa cu concentratii ridicate de etanol, la costuri reduse.

„Departamentul de Energie se bazeaza pe descoperirile stiintifice ale laboratoarelor sale si ale centrelor de cercetare pentru a imbunatati productia de energie curata. Aceasta descoperire reprezinta un important pas inainte pentru dezvoltarea culturilor de biomasa care pot creste productia de etanol, cu costuri reduse si ne pot ajuta sa scapam de dependenta petrolului importat”, a declarat Steven Chu, secretar pe probleme de energie.

Datorita descoperirii genei care controleaza productia de etanol intr-un microorganism denumit "Clostridium thermocellum", oamenii de stiinta pot efectua acum experimente cu plante modificate genetic pentru a produce mai mult etanol.

Metodele folosite in prezent pentru productia de etanol dintr-un tip de biomasa ce se gaseste in deseurile agricole si in planta Panicum virgatum, necesita adaugarea unei enzime scumpe pentru a indeparta barierele plantelor catre zaharurile bogate in energie.

Oamenii de stiinta, inclusiv cei de la BESC, au incercat pana acum sa creeze microorganisme care isi produc propriile enzime ce deblocheaza zaharurile plantelor si le fermenteaza producand etanol, relateaza Machineslikeus.com. Identificarea acestei gene este un pas important pentru crearea primului microorganism ce produce mai mult etanol.

Foto: Machineslikeus.com

Florin Tulbure

 

spot_img

Ultimele știri